Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto mocno kawowe

Przepis dnia 2017-09-11
Ciasto mocno kawowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 9015

Dodano:

Odsłon: 12263

Choć nie jestem kawoszem, to ciasto mi zasmakowało:). Jest ciężkie, wilgotne i naprawdę mocno kawowe. Konsystencją przypomina lżejsze brownie. Nie rośnie wysokie. Całości dopełnia kawowy lukier:). Polecam!

Składniki

  • Ciasto:
  • 20 płaskich łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • 2 szklanki mąki
  • 250g miękkiej margaryny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 jajka L
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ...
  • Lukier:
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kawę podgrzewamy z mlekiem do momentu aż się rozpuści. Jajka ubijamy z margaryną i cukrem. Dolewamy kawę z mlekiem i mąkę wymieszaną wcześniej z solą i proszkiem do pieczenia. Miksujemy.

  2. Ciasto przekładamy do keksówki (długość około 30 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 50-60 minut, do suchego patyczka.

  3. Cukier puder, mleko i kawę mieszamy ze sobą (możemy dodać więcej mleka jeśli lukier będzie zbyt gęsty). Wykładamy na przestudzone ciasto. Zostawiamy do zastygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń