Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli chcesz zrobić wrażenie na gościach, postaw na stole ciasto Monastyr. To zdecydowanie bardziej efektowna wersja równie popularnego ciasta "Chatka Puchatka" lub też "Chatka Baby Jagi". Swego czasu Ciasto Monastyr robiło furorę na PRL-owskich prywatkach. Obecnie przepis ten został nieco zapomniany, jednak zdecydowanie warto przywrócić mu dawną sławę.
Blok czekoladowy to przysmak z czasów późnego PRL, kiedy słodycze – zwłaszcza...
Odsłon: 6544
Smaczne wręcz rozpływające się w ustach ciasteczka orzechowe. Są to ciasteczk...
Odsłon: 1137
Pyszne szybkie danie, smakuje wyśmienicie, szybko znika z talerza. Bardzo lub...
Odsłon: 72
Moim bliskim tak posmakowało że robię je dość często. Dzisiaj przygotowałam w...
Odsłon: 83
Pierwszy raz jadłam je będąc na koloni na Węgrzech wiele lat temu, a później...
Odsłon: 69
Pleśniak (lub skubaniec) to pyszne ciasto bardzo bogate w różnego rodzaju kol...
Odsłon: 465
Pyszne szybkie danie, smakuje wyśmienicie, szybko znika z talerza. Bardzo lub...
Odsłon: 72
Moim bliskim tak posmakowało że robię je dość często. Dzisiaj przygotowałam w...
Odsłon: 83
Pierwszy raz jadłam je będąc na koloni na Węgrzech wiele lat temu, a później...
Odsłon: 69
Pleśniak (lub skubaniec) to pyszne ciasto bardzo bogate w różnego rodzaju kol...
Odsłon: 465
Składniki
Ciasto wygląda imponująco, ale warto zaplanować jego przygotowanie już dzień wcześniej. W tym celu wieczorem przelej gęstą śmietanę do przełożenia na sitko wyłożone grubą gazą i wstaw na noc do lodówki. Dzięki temu śmietana odcieknie.
Następnego dnia połącz wszystkie składniki ciasta w mikserze lub wymieszaj ręcznie. Mąkę posiekaj z cukrem i margaryną. Dodaj śmietanę, jajko, a także alkohol, po czym szybko zagnieć ciasto. Całość owiń folią i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny. W międzyczasie odcedź wiśnie z soku.
Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki i podziel je na 15 równych kawałków. Każdy z nich dokładnie rozwałkuj i uformuj prostokąt o wymiarach 30 cm szeroki i 10 cm długi. Są to szacowne wielkości.
Wzdłuż dłuższego brzegu prostokąta układaj wiśnie, jedna przy drugiej. Całość zawiń w rulonik, dobrze zaciskając końce.
Tak przygotowane ruloniki przełóż na blachę i piecz 20-30 minut w temperaturze około 200 stopni Celsjusza, aż uzyskają złoty kolor. Po upieczeniu, ruloniki odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Następnie przygotuj masę do przełożenia. Śmietanę wymieszaj z cukrem, aż do całkowitego rozpuszczenia. Na paterze ułóż obok siebie 5 sztuk ruloników tak, by się nie rozjeżdżały. Całość posmaruj śmietaną, na której ułóż kolejne ruloniki, tym razem 4 sztuki.
Ponownie przesmaruj je śmietaną, układając na niej kolejne 3 sztuki ruloników, aż dojdziesz do 1 rulonika na szczycie tej piramidki. Całość posmaruj resztą śmietany i posyp wedle uznania kakao, wiórkami czekolady lub siekanymi orzechami. Ciasto wstaw na całą noc do lodówki, by ruloniki zmiękły.
Przepisy Desery
Desery
Rolada z kremem karpatkowym
Desery
Pleśniak z jabłkami
Desery
Sernik na zimno z malinami i galaretką
Desery
Arroz doce czyli ryż na słodko
Rolada z kremem karpatkowym
Krem karpatkowy wydaje mi się jednym z najsmaczniejszych, a rolada jednym z n...
Odsłon: 17
Pleśniak z jabłkami
Pleśniak (lub skubaniec) to pyszne ciasto bardzo bogate w różnego rodzaju kol...
Odsłon: 465