Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne i wilgotne ciasto z samych białek, na oleju i z dodatkiem coca - coli, polane czekolada. Zwyczajne i pyszne.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16836
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 98
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 317
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 837
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23781
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16836
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 98
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 317
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 837
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23781
Składniki
Białka umieściłam w misie miksera. Dodałam szczyptę soli i ubiłam je na sztywno. Do ubitej piany, dalej miksując, wsypywałam cukier zwykły i waniliowy i miksowałam aż piana zrobiła się lśniąca. Mąkę przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszankę wsypałam do ubitej piany i wymieszałam mikserem na najniższych obrotach. Kolejno wmiksowałam do ciasta olej i coca colę. Gotowe ciasto przelałam do kwadratowej blaszki o wymiarach 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekłam do suchego patyczka, w praktyce wyszło ok. 40 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu ciasto wystudziłam, a następnie polałam czekoladą roztopioną w gorącym mleku i posypałam kolorową posypką. Gdy polewa zastygła, pokroiłam ciasto na kawałki.