Do góry

Desery Przepis na:

ciasto na Walentynki

Przepis dnia 2017-02-14
ciasto na Walentynki

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 8452

Dodano:

Odsłon: 23515

Ta pyszna i lekka "a la rolada" przyda się nie tylko na Święto Zakochanych, posmakuje zawsze, wszędzie i każdemu. Jest bardzo prosta do wykonania, a jeśli galaretki przygotujemy poprzedniego dnia, robota pójdzie nam naprawdę "migusiem".

Składniki

  • biszkopt: 4 jaja
  • 3 łyżki cukru (z górkami)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 szczypty proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao (z górką)
  • szczypta soli
  • 3 łyżki mąki pszennej tortowej (z górkami)
  • 1 łyżka oleju
  • masa śmietanowa: 0,6 litra śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżka cukru waniliowego
  • 2,5 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku
  • dodatkowo: 3 paczuszki czerwonej galaretki
  • 0,75 litra wrzątku
  • polewa czekoladowa
  • ewentualnie kolorowa posypka
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, przelewamy do 3 szklanek (każda po 250 ml), schładzamy i odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
    Biszkopt.
    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, potem wsypujemy cukry, miksujemy na najszybszych obrotach do uzyskania szklistej bezy. Potem wrzucamy żółtka, krótko miksujemy na wolnych obrotach, następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, miksujemy na średnich obrotach do połączenia składników, ale nie dłużej.
    Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyścielamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wygładzamy.
    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy biszkopt i pieczemy około 20 minut, do "suchego patyczka" (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
    Po upieczeniu wyjmujemy ciasto, czekamy około 5 minut, po czym delikatnie odrywamy papier od gorącego jeszcze biszkoptu.

    Keksówkę o wymiarach 12x25 cm wyścielamy folią aluminiową, wykładamy biszkopt formując go następująco:

  2. Jeśli ciasta po bokach jest za dużo, odcinamy je ostrym nożykiem, tak, by było równe z wysokością boków foremki.

    Szklanki z zastygniętymi galaretkami zanurzamy na 2 minuty w dość ciepłej wodzie (ok 50 stopni C), następnie głęboko obkrawając je nożykiem po bokach, wyjmujemy z wyczuciem.
    Foremką w kształcie serduszka (użyłam takiej do pierniczków) wykrawamy w nich serduszkowe słupki (naciskając stopniowo).
    Odkładamy je na talerzyk i wstawiamy do lodówki.
    Resztę galaretki możemy użyć do zrobienia pysznych deserków z resztą śmietanki, która też powinna nam zostać w niewielkiej ilości.

    Krem śmietanowy.
    Żelatynę dokładnie rozprowadzamy w gorącej wodzie, odstawiamy do uzyskania temperatury ciała.
    Porządnie schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno na najszybszych obrotach miksera.
    Kiedy żelatyna przestygnie i osiągnie temperaturę ciała dodajemy do niej 1 płaską łyżkę ubitej śmietanki, szybko i dokładnie mieszamy, a następnie przelewamy całość do bitej śmietany i od razu miksujemy na najszybszych obrotach do połączenia składników.
    Na spód uformowanego ciasta wykładamy około 2 cm warstwę śmietanki, na niej układamy serduszkowe słupki (szpicem do góry).

  3. Resztą śmietanki wypełniamy pozostałe przestrzenie aż do wyrównania wierzchu ciasta (który ostatecznie będzie spodem;-).
    UWAGA: Nie marudzimy, bo śmietanka dość szybko zastyga.
    P.S. Jeśli zostanie nam śmietanki zróbmy z niej deserki w połączeniu z pozostałą galaretką lub od razu zjedzmy ;-).
    Ciasto wkładamy do lodówki na parę godzin do stężenia.
    Po około godzinie, roladę możemy oblać polewą czekoladową i znów włożyć do lodówki do schłodzenia.
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (24)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

malina27 14 lutego 2018 Mimo pewnych nieścisłości w przepisie,na zdjęciu gotowy biszkopt jest kakaowy, a w foremce jasny,gdzie się podziało kakao i olej? ciasto wyszło super i jest pięknym prezentem na dzisiejsze Walentynki.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Pasione 14 lutego 2017 Super przepis. Bardzo efektowne ciasto. Świetny pomysł z tą galaretka. Masa śmietankowa marzenie, lekka jak chmurka. Idealne proporcje jeśli chodzi o cukier. Zasłużony Przepis dnia. Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tinalka 13 lutego 2017 Galaretkę lepiej wylać do płaskiedo naczynia byle było szczelne. Wystarczy 2 cm płynu, szybciej zastygnie i łatwiej wyjąć. Ja wylewam w naczynie wyłożone folią aluminiową. Wyjmuję razem z folią i łatwo ja odlepiam. Foremkami wycinam serca czy inne kształty. Do śmietany wystarcza dwie łyżki cukru. Waniliowy zbędny. Śmietana z większą ilością cukru jest niejadalna. A proszku do pieczenia wystarczy płaska łyżeczka, bo szczypty mozna mieć różne. :) Odpowiedzi: 3 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

embepe13 13 lutego 2017 Gratuluję pomysłu, poza walentynkami można wyczarowywać inne kształty i zatapiać w pysznej bitej śmietanie, a że kalorie? W obliczu takich cudowności, kto i po co miałby je liczyć :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 13 lutego 2017 Rewelacja. Warto zrobić i .... posłuchać zachwytów. Kupuję! Dzięki.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń