Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ciasto tortowe, bo przekładane, na czekoladowym cieście w stylu biszkoptu. Ciasto lekko nasączyłam kawą i przełożyłam pysznym czekoladowym kremem nesqik. Przepis na to ciasto znalazłam na stronie smaker.pl Ciasto jest przepyszne. Mięciutkie, wilgotne, rozpływa się w ustach. Może również posłużyć jako tort.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22376
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14119
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4391
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43390
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 544
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 482
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22376
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14119
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4391
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43390
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 544
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 482
Składniki
Jajka wybiłam do miski. Dosypałam cukier i na najwyższych obrotach miksera ubijałam je na puszystą masę. Mąkę przesiałam i wymieszałam z kakao naturalnym i proszkiem do pieczenia. Następnie połączyłam ją z masą jajeczną. Na koniec do ciasta wmieszałam olej i przegotowaną i wystudzoną wodę. Ciasto przelałam do kwadratowej tortownicy o wymiarach 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekłam do suchego patyczka, w praktyce ok. 35-40 minut w 180 stopniach bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z piekarnika i wystudziłam na metalowej kratce. Wystudzone ciasto przekroiłam na trzy blaty. Dodatkowo odkroiłam górkę, która wyrosła mi na środku ciasta i pokruszyłam ją drobno. Mleko wlałam do garnka i rozmieszałam w nim proszki budyniowe, mąkę, kakao rozpuszczalne i kakao naturalne. Garnek ustawiłam na gazie i podgrzewałam ciągle mieszając, aż mleko się zagotowało i zgęstniało na budyń. Budyń odstawiłam do wystygnięcia. Gdy budyń był zimny zmiksowałam miękkie masło i stopniowo dodawałam do niego po łyżce wystudzony budyń. Całość miksowałam do uzyskania jednolitego gładkiego kremu. Na dnie tortownicy ułożyłam pierwszy blat ciasta i nasączyłam go delikatnie 1/3 kawy. Na tym rozsmarowałam ok. 4 porządne łyżki kremu. Ułożyłam drugi blat ciasta, znów nasączyłam kawą i rozsmarowałam podobną porcję kremu. Na to ułożyłam trzeci blat ciasta, nasączyłam resztą kawy i posmarowałam resztą kremu. Wierzch ciasta posypałam pokruszonym ciastem. Śmietanę podgrzałam i rozpuściłam w niej czekoladę połamaną na kawałki. Czekoladą polałam ciasto. Ciasto przed podaniem należy chłodzić minimum kilka godzin w lodówce.