Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto nesquik

Ciasto nesquik

Autor:

Przepisów i artykułów: 475 Ocena: 3278

Dodano:

Odsłon: 633

ciasto tortowe, bo przekładane, na czekoladowym cieście w stylu biszkoptu. Ciasto lekko nasączyłam kawą i przełożyłam pysznym czekoladowym kremem nesqik. Przepis na to ciasto znalazłam na stronie smaker.pl Ciasto jest przepyszne. Mięciutkie, wilgotne, rozpływa się w ustach. Może również posłużyć jako tort.

Składniki

  • Ciasto:
  • 6 jaj
  • 3/4szkl. cukru
  • 1,5szkl. mąki pszennej tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki kakao naturalnego
  • 8 łyżek oleju
  • 8 łyżek wody
  • Krem:
  • 80g budyniu waniliowego bez cukru
  • 0,5szkl. cukru
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej
  • 0,5szkl. kakao rozpuszczalnego
  • 1 łyżeczka kakao naturalnego
  • 1l mleka
  • 200g masła
  • Dodatkowo:
  • 3/4szkl. zaparzonej kawy rozpuszczalnej osłodzonej
  • 50g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 2 łyżki śmietany 30%
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto nesquik

Przygotowanie

  1. Jajka wybiłam do miski. Dosypałam cukier i na najwyższych obrotach miksera ubijałam je na puszystą masę. Mąkę przesiałam i wymieszałam z kakao naturalnym i proszkiem do pieczenia. Następnie połączyłam ją z masą jajeczną. Na koniec do ciasta wmieszałam olej i przegotowaną i wystudzoną wodę. Ciasto przelałam do kwadratowej tortownicy o wymiarach 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekłam do suchego patyczka, w praktyce ok. 35-40 minut w 180 stopniach bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z piekarnika i wystudziłam na metalowej kratce. Wystudzone ciasto przekroiłam na trzy blaty. Dodatkowo odkroiłam górkę, która wyrosła mi na środku ciasta i pokruszyłam ją drobno.
    Mleko wlałam do garnka i rozmieszałam w nim proszki budyniowe, mąkę, kakao rozpuszczalne i kakao naturalne. Garnek ustawiłam na gazie i podgrzewałam ciągle mieszając, aż mleko się zagotowało i zgęstniało na budyń. Budyń odstawiłam do wystygnięcia. Gdy budyń był zimny zmiksowałam miękkie masło i stopniowo dodawałam do niego po łyżce wystudzony budyń. Całość miksowałam do uzyskania jednolitego gładkiego kremu.
    Na dnie tortownicy ułożyłam pierwszy blat ciasta i nasączyłam go delikatnie 1/3 kawy. Na tym rozsmarowałam ok. 4 porządne łyżki kremu. Ułożyłam drugi blat ciasta, znów nasączyłam kawą i rozsmarowałam podobną porcję kremu. Na to ułożyłam trzeci blat ciasta, nasączyłam resztą kawy i posmarowałam resztą kremu. Wierzch ciasta posypałam pokruszonym ciastem. Śmietanę podgrzałam i rozpuściłam w niej czekoladę połamaną na kawałki. Czekoladą polałam ciasto. Ciasto przed podaniem należy chłodzić minimum kilka godzin w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń