Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Nesquik-pyszne i mega kakaowe

Ciasto Nesquik-pyszne i mega kakaowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 222 Ocena: 5874

Dodano:

Odsłon: 6576

Dziś chcę Was zaprosić na bardzo łatwe i pyszne ciasto z dodatkiem kulek czekoladowych i kakao rozpuszczalnego do picia. Ma ono wspaniały smak, rozpływa się w ustach.

Składniki

  • *przepis na blaszkę 25x25cm *szklanka to u mnie zawsze 250ml KAKAOWE CIASTO -6 jajek -3/4 szkl cukru
  • -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -1,5 szkl mąki pszennej tortowej -8 łyżek oleju
  • -8 łyżek wody -2 łyżki kakao
  • KREM -1 litr mleka -0,5 szkl cukru -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
  • -3 płaskie łyżki mąki pszennej -1/2-3/4 szkl kakao rozpuszczalnego typu Puchatek, Nesquik
  • -200g masła lub margaryny w temp pokojowej
  • DODATKOWO -ok 2 szklanki kulek czekoladowych typu Nesquik
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na początek polecam zrobić bazę kremu czyli budyń.

    Do garnka dajemy litr mleka, 2 budynie, kakao rozpuszczalne, cukier,mąkę i wszystko mieszamy-stawiamy na ogniu i mieszamy do zagotowania i zgęstnienia. Powstały budyń studzimy. Musi być w temp pokojowej.

  2. Gdy budyń ostygnie (można go zrobić wieczorem poprzedniego dnia)
    do miski dajemy masło w temp pokojowej i ucieramy na gładką masę. Następnie stopniowo dodajemy budyń i wszystko miksujemy na gładki krem.Z kremu odkładamy kilka łyżek do osobnej miseczki.

  3. CIASTO KAKAOWE

    Jajka ucieramy z cukrem na jasną masę.
    Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao,olej i wodę i wszystko miksujemy na gładką masę. Masę przekładamy do blaszki i pieczemy około 20-25 min w temp 180 stopni. (oczywiście ciasto wsadzamy do nagrzanego piekarnika).Upieczone ciasto studzimy i kroimy na 3 spody.

    Następnie spody przekładamy kremem, na ostatni spód dajemy odłożony krem.
    Ciasto posypujemy czekoladowymi kulkami.*jeśli chcemy by kulki były chrupiące, ciasto należy nimi posypać w dniu podania.

    I gotowe, ciasto powinno postać kilka godzin w lodówce.

  4. Pięknie się kroi, jest mocno czekoladowe, super wygląda i wręcz rozpływa się w ustach. Polecam i życzę udanych wypieków.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń