Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto orzechowa delicja z mlekiem w proszku

Ciasto orzechowa delicja z mlekiem w proszku

Autor:

Przepisów i artykułów: 226 Ocena: 6211

Dodano:

Odsłon: 13648

Zapraszam na pyszne ciasto z dodatkiem orzechów, kremu z mlekiem w proszku oraz ciastek delicje :)

Składniki

  • BLASZKA 25x25
  • CIASTO ORZECHOWE
  • -5 jajek -3/4 szkl cukru -200 g zmielonych drobno orzechów włoskich
  • -łyżeczka proszku do pieczenia -pół łyżeczki kakao -10 łyżek oleju
  • -10 łyżek wody -1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • KREM
  • - 250 ml mleka -0,5 szkl cukru -1 łyżka cukru waniliowego
  • -2,5 szkl mleka w proszku pełnego -250g masła lub margaryny
  • DODATKOWO
  • -podwójne opakowanie ciastek delicje lub podobne o smaku pomarańczowym
  • -50g czekolady mlecznej lub deserowej
  • -łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 125ml wody
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. CIASTO ORZECHOWE

    Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną pianę.Żółtka ucieramy z cukrem na puch, dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao oraz olej i wodę. Wszystko miksujemy, dodajemy zmielone orzechy i białka i wszystko delikatnie mieszamy.

  2. Ciasto dajemy do blaszki posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
    Pieczemy do suchego patyczka około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni
    Upieczone ciasto studzimy i kroimy na dwa blaty.

  3. KREM


    Do garnka dajemy 250 ml mleka, 0,5 szkl cukru, cukier waniliowy i zagotowujemy mieszając do rozpuszczenia cukrów.
    Odstawiamy do przestygnięcia-ma to być letnie.Masło w temp pokojowej ucieramy na puch i stopniowo dodajemy mleko z cukrami
    UWAGA na tym etapie krem wygląda nieciekawie-jakby się zważył-ale tak ma być.
    Dodajemy mleko w proszku i wszystko dokładnie miksujemy. Powstanie gładki krem.

  4. SKŁADANIE CIASTA

    Na pierwszy blat wykładamy trochę kremu, wyrównujemy wsadzamy na 10 minut do lodówki by się trochę ściął i układamy na nim ciastka delicje zamoczone w kawie, galaretką do dołu.

  5. Przykrywamy kremem i drugim blatem ciasta. Całość smarujemy cieniutko resztą kremu i posypujemy startą czekoladą.Ciasto musi postać w lodówce całą noc. I gotowe :)

    Polecam gorąco :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń