Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne ciasto z dużą ilością orzechów. Idealne do kawy ;) Polecam wypróbowanie przepisu. Smacznego ;)
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13816
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1591
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15421
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6292
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13816
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1591
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15421
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6292
Składniki
Białka ubijamy z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy orzechy rozdrobnione na mąkę, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy szpatułką.
Blaszkę (36-24cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy orzechy i wkładamy do piekarnika na 15 minut 180 stopni. Następnie wlewamy masę białkową i pieczemy 20 minut w 160 stopniach.
Czekoladę rozpuszczamy, dodajemy śmietanę i mieszamy do połączenia się składników. Wlewamy na ciasto. Na to układamy herbatniki namoczone w kawie.
Żółtka mieszamy z cukrem i wodą i mieszamy pod kąpielą wodną do uzyskania jasnej masy, studzimy.
Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy masę z żółtek. Żelatynę rozpuszczamy i ostudzoną dodajemy do masy. Wykładamy na herbatniki. Posypujemy startą czekoladą. Przechowujemy w lodówce. Smacznego ;)