Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto orzechowe

Ciasto orzechowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 239 Ocena: 1635

Dodano:

Odsłon: 405

Przepyszne ciasto z dużą ilością orzechów. Idealne do kawy ;) Polecam wypróbowanie przepisu. Smacznego ;)

Składniki

  • Ciasto;
  • 7 białek,
  • 70 g cukru,
  • szczypta soli,
  • 100 g orzechów rozdrobnionych na mąkę,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia,
  • 350 g orzechów ziemnych,
  • Masa czekoladowa;
  • 150 g czekolady mlecznej,
  • 100 ml śmietany 30%.
  • Masa śmietankowa;
  • 7 żółtek,
  • 120 g cukru,
  • 30 ml wody,
  • 350 ml śmietany 30 %,
  • 2 łyżki żelatyny.
  • Dodatkowo;
  • Duża paczka herbatników,
  • szklanka zaparzonej kawy,
  • mleczna czekolada.
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto orzechowe

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy orzechy rozdrobnione na mąkę, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy szpatułką.

  2. Blaszkę (36-24cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy orzechy i wkładamy do piekarnika na 15 minut 180 stopni. Następnie wlewamy masę białkową i pieczemy 20 minut w 160 stopniach.

  3. Czekoladę rozpuszczamy, dodajemy śmietanę i mieszamy do połączenia się składników.
    Wlewamy na ciasto.
    Na to układamy herbatniki namoczone w kawie.

  4. Żółtka mieszamy z cukrem i wodą i mieszamy pod kąpielą wodną do uzyskania jasnej masy, studzimy.

  5. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy masę z żółtek.
    Żelatynę rozpuszczamy i ostudzoną dodajemy do masy.

    Wykładamy na herbatniki.
    Posypujemy startą czekoladą.

    Przechowujemy w lodówce.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń