Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto orzechowe na jogurcie

Ciasto orzechowe na jogurcie

Autor:

Przepisów i artykułów: 412 Ocena: 5340

Dodano:

Odsłon: 3404

Smaczne, odświętne ciasto. Wyraźnie w nim widać cząstki orzechów i w środku ciemniejszą warstwę . A wykonanie raczej proste i szybkie. Serdecznie polecam.

Składniki

  • Ciasto:
  • 30 dag mąki pszennej
  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 1/2 szkl. cukru trzcinowego
  • 30 dag jogurtu naturalnego (temperatura pokojowa)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • Kruszonka:
  • 11/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich
  • 1/3 szkl. cukru trzcinowego
  • 70 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1-2 łyżki cukru pudru do posypania
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto orzechowe na jogurcie

Przygotowanie

  1. W miseczce ręcznie połączyć ze sobą składniki kruszonki. Odstawić na bok. Do drugiej miski wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać jajka, ekstrakt waniliowy, cukier i jogurt. Wszystko dokładnie wymieszać. Połowę ciasta przełożyć do foremki, którą należy zaopatrzyć w papier do pieczenia. Foremka o wymiarach 24x24 cm. Na wyłożone ciasto pokruszyć połowę kruszonki. Na to resztę ciasta nałożyć łyżką. Na wierzch pozostałą część kruszonki. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez 45-50 minut. Sprawdzać patyczkiem czy ciasto się upiekło. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń