Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto orzechowe z wiśniami

Ciasto orzechowe z wiśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 604

Dodano:

Odsłon: 505

Proste do zrobienia ciacho o ciekawym smaku. Lekko orzechowe, z dodatkiem soczystych wiśni.

Składniki

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki mleka (lekko ciepłego)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 mąki z orzechów laskowych (drobno zmielone orzechy laskowe)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie ekstrakt waniliowy
  • 150 - 200 g wypestkowanych wiśni (mogą być mrożone)
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto orzechowe z wiśniami

Przygotowanie

  1. Jajka roztrzepać z cukrem za pomocą trzepaczki. Dodać olej, cały czas mieszając wlewać mleko. Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do mokrych składników, można wlać odrobinę ekstraktu waniliowego, wymieszać niedbale łyżką. Masę przelać do blaszki, wyrównać. Ułożyć wiśnie na wierzchu (mrożonych nie rozmrażać). Piec przez ok. 40 minut w 180°C. Przestudzić na kratce. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń