Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Pani Walewska

Ciasto Pani Walewska

Autor:

Przepisów i artykułów: 520 Ocena: 6946

Dodano:

Odsłon: 1583

Bardzo znane i pyszne ciasto. Ciasto z dwoma kruchymi plackami i bezą, przełożone powidłami i masą budyniową.

Składniki

  • CIASTO na 2 blachy 30x40:
  • -300 g. masła -3/4 szklanki cukru -6 żółtek(białka do bezy)
  • -3 szklanki mąki -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • DO POSMAROWANIA:
  • -powidła śliwkowe,wiaderko 650 g.
  • BEZA NA 1 PLACEK:
  • -4 białka+szcz.soli -3/4 szklanki cukru pudru -1/2 białego budyniu
  • BEZA NA 2 PLACEK:
  • -4 białka+szcz.soli -3/4 szklanki cukru pudru -1/2 białego budyniu
  • DO POSYPANIA:-50 g płatków migdałowych
  • MASA BUDYNIOWA:
  • -3/4 l. mleka -2 białe budynie -2 żółtka(po białku do bez)
  • -5 łyżek cukru -200 g. masła
  • ESY-FLORESY:-1 gorzka czekolada
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ciasto-Zmiksować masło z cukrem i żółtkami. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować i zagnieść. Podzielić na pół i wylepić dwie jednakowe blachy 30x40 (z papierem).

  2. Powidła rozsmarować na dwie blaszki.

  3. Jedną blaszkę podpiec 20 min. w 175 *.Odstawić do przestygnięcia, od razu włożyć 2 blaszkę do podpieczenia.

  4. 4 białka ubić ze szczyptą soli, potem pudrem. Przesiać pół budyniu i na niskich obrotach miksera wmieszać. Wyłożyć na podpieczony 1 placek.

  5. Posypać połową migdałów.

  6. Ponownie piec z 15 min. Z drugim plackiem zrobić tak samo.

  7. masa budyniowa- Na 2 szklankach mleka z cukrem ugotować budynie, rozmieszane z żółtkami i z 1 szklanką mleka.Odstawić do letniego, często mieszając,żeby skórka się nie utworzyła.Zmiksować masło, dodając porcjami budyń.Wyłożyć na 1 placek.

  8. Przykryć drugim plackiem.(ja przekroiłam, bo cały nie dało się przenieść)

  9. Czekoladę rozpuścić nad parą i polać w esy-floresy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń