Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis można wykorzystać do zrobienia pysznych eklerków z dowolnym wypełnieniem. Najlepiej smakują wypełnione śmietaną kremówką i polane roztopioną czekoladą.
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 144
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 38
Szukasz pomysłu na szybkie, sycące i pyszne śniadanie? Tortilla z patelni to...
Odsłon: 215
Koktajl jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Jeśli ktoś nie przepada...
Odsłon: 120
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 144
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 38
Szukasz pomysłu na szybkie, sycące i pyszne śniadanie? Tortilla z patelni to...
Odsłon: 215
Koktajl jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Jeśli ktoś nie przepada...
Odsłon: 120
Składniki
W garnku zagotować wodę z masłem i solą.
Dodać mąkę i nie ściągając z palnika mieszać / ucierać drewnianą łyżką ciasto przez ok 2-3 min, uważając żeby nie przywarło do spodu. Ciasto powinno być klejące i błyszczące. Ostudzić.
Ciasto zmiksować z jajkami dodając po jednym i chwilkę miksując do połączenia. Ciasto powinno być gładkie.
Ciasto parzone przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką w postaci gwiazdki np. Wilton 1M. Wyciskać na blachę (wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia) okrągłe ciastka o szerokości około 4 cm, pojedynczą warstwę. Zostawić odstęp między nimi około 3 cm. Eklerki powinny mieć długość ok 15 cm.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 25 min do ładnego zarumienienia.
Eklerki można szprycować dowolnym kremem i polać np. roztopioną czekoladą.