Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto parzone na eklerki

Ciasto parzone na eklerki

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 59

Dodano:

Odsłon: 3531

Ten przepis można wykorzystać do zrobienia pysznych eklerków z dowolnym wypełnieniem. Najlepiej smakują wypełnione śmietaną kremówką i polane roztopioną czekoladą.

Składniki

3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W garnku zagotować wodę z masłem i solą.

  2. Dodać mąkę i nie ściągając z palnika mieszać / ucierać drewnianą łyżką ciasto przez ok 2-3 min, uważając żeby nie przywarło do spodu. Ciasto powinno być klejące i błyszczące. Ostudzić.

  3. Ciasto zmiksować z jajkami dodając po jednym i chwilkę miksując do połączenia. Ciasto powinno być gładkie.

  4. Ciasto parzone przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką w postaci gwiazdki np. Wilton 1M. Wyciskać na blachę (wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia) okrągłe ciastka o szerokości około 4 cm, pojedynczą warstwę. Zostawić odstęp między nimi około 3 cm. Eklerki powinny mieć długość ok 15 cm.

  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 25 min do ładnego zarumienienia.

  6. Eklerki można szprycować dowolnym kremem i polać np. roztopioną czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 27 stycznia Bardzo lubię eklerki a tak dawno je robiłam.:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 25 stycznia Eklerki jak najbardziej :) Super krem i chrupiące ciasto, pycha :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

drNowak 25 stycznia Uwielbiam eklerki! Tylko apetytu narobiłaś:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń