Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis można wykorzystać do zrobienia pysznych eklerków z dowolnym wypełnieniem. Najlepiej smakują wypełnione śmietaną kremówką i polane roztopioną czekoladą.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 23
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 81
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 170
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 196
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 23
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 81
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 170
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 196
Składniki
W garnku zagotować wodę z masłem i solą.
Dodać mąkę i nie ściągając z palnika mieszać / ucierać drewnianą łyżką ciasto przez ok 2-3 min, uważając żeby nie przywarło do spodu. Ciasto powinno być klejące i błyszczące. Ostudzić.
Ciasto zmiksować z jajkami dodając po jednym i chwilkę miksując do połączenia. Ciasto powinno być gładkie.
Ciasto parzone przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką w postaci gwiazdki np. Wilton 1M. Wyciskać na blachę (wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia) okrągłe ciastka o szerokości około 4 cm, pojedynczą warstwę. Zostawić odstęp między nimi około 3 cm. Eklerki powinny mieć długość ok 15 cm.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 25 min do ładnego zarumienienia.
Eklerki można szprycować dowolnym kremem i polać np. roztopioną czekoladą.