Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3582
Dodano: 01.03.2016
Odsłon: 42256
> 6 os. | 60 min | średnie | tanie |
W misce mieszamy płynne składniki z cukrem. Mąkę przesiewamy z sodą i dodajemy do ciasta. Mieszamy tak, aby nie było grudek. Foremkę o wymiarach 25 na 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do suchego patyczka (około 25 minut). Gotowe ciasto studzimy, kroimy na dwa placki.
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wstawiamy je na pół godziny do lodówki. Po tym czasie dzielimy je na 3 porcje. Każdą z nich wałkujemy na prostokąt a następnie smarujemy 1/3 słoiczka powideł i posypujemy orzechami. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku (35cm lub tyle ile ma foremka). Roladki umieszczamy w foremce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni do zezłocenia. Przed przełożeniem, studzimy i odcinamy końce.
W 1/2 szklanki mleka rozprowadzamy mąkę i cukier, opcjonalnie ekstrakt. Resztę zagotowujemy i gdy zacznie wrzeć, wlewamy pozostałą część ciągle mieszając. Taki budyń studzimy, a masło wyjmujemy z lodówki (ma być w temp. pokojowej). Miękkie masło miksujemy, dodajemy ajerkoniak do smaku a następnie po łyżce przestudzonego budyniu.
Składanie:
1 blat ciasta
1/2 kremu
3 roladki, ułożone w równych odstępach
tężejąca galaretka wlana pomiędzy roladki:
- na spód wylewamy 1/3 niebieskiej galaretki
- do miseczki z niebieska galaretką wlewamy kilka łyżek zielonej i przekładamy połowę na niebieską galaretkę
- do zielono – niebieskiej galaretki dodajemy połowę zielonej, mieszamy i wylewamy całość na ciasto
- na wierzch wlewamy zieloną galaretkę, gdy poprzednie zaczną nam tężeć
=> uzyskujemy efekt „ombre” i wkładamy ciasto na godzinę lub dwie do lodówki
wykładamy pozostałą część kremu (zostawiając 2-3 łyżki do posmarowania wierzchu)
2 blat ciasta
cienka warstwa kremu
polewa czekoladowa + orzechy
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

rosynka 23 listopada 2018Zgłoś do usunięcia
Jest cudowne! Bardzo mi sie podoba ta wersja bez boszkoptu. W siostry Anastazji prawie kazde ciasto na bazie biszkoptow, a ja za nimi akurat nie przepadam. Bardzo dziekuje za fajny przepis!1 Kto głosował? | Odpowiedz