Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto miałam na oku już od dłuższego czasu. Trochę pozmieniałam – w internecie krążą wersje biszkoptowe albo takie z ciastem miodowym. Ja gdzieś tam sięgając do Makowych Wydam sprzed tygodnia wykorzystałam tu ciasto a’la babkowe (bez jajek). Jest trochę cięższe od tradycyjnego biszkoptu, ale zbliżone do babki na oleju a nie ciasta kruchego. Dopiero gdy ciasto kroiłam, przy zdejmowaniu obręczy skojarzyło mi się ono z innym moim wypiekiem, a dokładniej z Oczami Carycy. Czy tylko ja czuję tu wizualne podobieństwo (smakowe poniekąd też, choć nie do końca)? Różnica jest taka, że w „ogonie” kremu jest w sam raz, kawa gdzieś tam się smakowo nie plącze, a mimo, że z ciastem jest niby więcej pracy to jest to praca hm… przyjemniejsza. Zaczęłam tu kombinować z galaretką – nie byłabym sobą gdybym nie chciała czegoś ulepszyć. Tym razem na szczęście wyszło, choć na zdjęciach efekt jest mniej spektakularny. W każdym przepisie na który się natknęłam zalecano użyć dwie galaretki w tym samym kolorze, oczywiście nie posłuchałam ;) Jak to się szczęśliwie skończyło możecie zobaczyć na zdjęciach i mam nadzieję – będziecie chcieli wypróbować w domu.
W misce mieszamy płynne składniki z cukrem. Mąkę przesiewamy z sodą i dodajemy do ciasta. Mieszamy tak, aby nie było grudek. Foremkę o wymiarach 25 na 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do suchego patyczka (około 25 minut). Gotowe ciasto studzimy, kroimy na dwa placki.
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wstawiamy je na pół godziny do lodówki. Po tym czasie dzielimy je na 3 porcje. Każdą z nich wałkujemy na prostokąt a następnie smarujemy 1/3 słoiczka powideł i posypujemy orzechami. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku (35cm lub tyle ile ma foremka). Roladki umieszczamy w foremce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni do zezłocenia. Przed przełożeniem, studzimy i odcinamy końce.
W 1/2 szklanki mleka rozprowadzamy mąkę i cukier, opcjonalnie ekstrakt. Resztę zagotowujemy i gdy zacznie wrzeć, wlewamy pozostałą część ciągle mieszając. Taki budyń studzimy, a masło wyjmujemy z lodówki (ma być w temp. pokojowej). Miękkie masło miksujemy, dodajemy ajerkoniak do smaku a następnie po łyżce przestudzonego budyniu.
Składanie:
1 blat ciasta
1/2 kremu
3 roladki, ułożone w równych odstępach
tężejąca galaretka wlana pomiędzy roladki:
- na spód wylewamy 1/3 niebieskiej galaretki
- do miseczki z niebieska galaretką wlewamy kilka łyżek zielonej i przekładamy połowę na niebieską galaretkę
- do zielono – niebieskiej galaretki dodajemy połowę zielonej, mieszamy i wylewamy całość na ciasto
- na wierzch wlewamy zieloną galaretkę, gdy poprzednie zaczną nam tężeć
=> uzyskujemy efekt „ombre” i wkładamy ciasto na godzinę lub dwie do lodówki
wykładamy pozostałą część kremu (zostawiając 2-3 łyżki do posmarowania wierzchu)
2 blat ciasta
cienka warstwa kremu
polewa czekoladowa + orzechy
Nie masz pomysłu na piątkowy obiad lub chcesz zaskoczyć gości, ten przepis je...
Odsłon: 3974
Szybkie i proste ciasto ucierane na każdą okazję. Na proszku, z odrobiną olej...
Odsłon: 36
Rożki z tortilli to świetna propozycja na imprezową przekąskę, ale także zdro...
Odsłon: 440
Przepis na bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto bananowe. Nie ma kto zjeść p...
Odsłon: 27
Grillowanie pomidorów wydobywa z nich całą słodycz i rozpływają się w ustach.
Odsłon: 63
Nie masz pomysłu na piątkowy obiad lub chcesz zaskoczyć gości, ten przepis je...
Odsłon: 3974
Szybkie i proste ciasto ucierane na każdą okazję. Na proszku, z odrobiną olej...
Odsłon: 36
Rożki z tortilli to świetna propozycja na imprezową przekąskę, ale także zdro...
Odsłon: 440
Przepis na bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto bananowe. Nie ma kto zjeść p...
Odsłon: 27
Grillowanie pomidorów wydobywa z nich całą słodycz i rozpływają się w ustach.
Odsłon: 63
Składniki
W misce mieszamy płynne składniki z cukrem. Mąkę przesiewamy z sodą i dodajemy do ciasta. Mieszamy tak, aby nie było grudek. Foremkę o wymiarach 25 na 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do suchego patyczka (około 25 minut). Gotowe ciasto studzimy, kroimy na dwa placki.
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wstawiamy je na pół godziny do lodówki. Po tym czasie dzielimy je na 3 porcje. Każdą z nich wałkujemy na prostokąt a następnie smarujemy 1/3 słoiczka powideł i posypujemy orzechami. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku (35cm lub tyle ile ma foremka). Roladki umieszczamy w foremce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni do zezłocenia. Przed przełożeniem, studzimy i odcinamy końce.
W 1/2 szklanki mleka rozprowadzamy mąkę i cukier, opcjonalnie ekstrakt. Resztę zagotowujemy i gdy zacznie wrzeć, wlewamy pozostałą część ciągle mieszając. Taki budyń studzimy, a masło wyjmujemy z lodówki (ma być w temp. pokojowej). Miękkie masło miksujemy, dodajemy ajerkoniak do smaku a następnie po łyżce przestudzonego budyniu.
Składanie: 1 blat ciasta 1/2 kremu 3 roladki, ułożone w równych odstępach tężejąca galaretka wlana pomiędzy roladki: - na spód wylewamy 1/3 niebieskiej galaretki - do miseczki z niebieska galaretką wlewamy kilka łyżek zielonej i przekładamy połowę na niebieską galaretkę - do zielono – niebieskiej galaretki dodajemy połowę zielonej, mieszamy i wylewamy całość na ciasto - na wierzch wlewamy zieloną galaretkę, gdy poprzednie zaczną nam tężeć => uzyskujemy efekt „ombre” i wkładamy ciasto na godzinę lub dwie do lodówki wykładamy pozostałą część kremu (zostawiając 2-3 łyżki do posmarowania wierzchu) 2 blat ciasta cienka warstwa kremu polewa czekoladowa + orzechy
Przepisy Desery
Desery
Szybkie ciasto bananowe z borówkami
Desery
Włoskie ciasto Margherita
Desery
Tort gryczany z bananami i truskawkami
Desery
Prosty placek z rabarbarem
Szybkie ciasto bananowe z borówkami
Przepis na bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto bananowe. Nie ma kto zjeść p...
Odsłon: 27
Włoskie ciasto Margherita
Szybkie i proste ciasto ucierane na każdą okazję. Na proszku, z odrobiną olej...
Odsłon: 36