Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto pawie oczka

Ciasto pawie oczka

Autor:

Przepisów i artykułów: 2610 Ocena: 20701

Dodano:

Odsłon: 1979

Wspaniałe ciasto dla dzieci.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • Kisiel czerwony 2 opakowania
  • Budyń wiśniowy2 opakowania
  • Jajka 5 szt.
  • Cukier 8 łyżek
  • Proszek do pieczenia 1 ½ łyżeczki
  • Beziki kolorowe 1 opakowanie
  • Tłuszcz do formy
  • Bułka tarta do formy
  • Składniki na masę:
  • Masło ½ kostki
  • Margaryna ½ kostki
  • Żółtko jaja 1 szt.
  • Cukier puder 1 szklanka
  • Mleko kwaśne 1/3 szklanki
  • Wódka dobrego gatunku 1 kieliszek 25 gram
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Ciasto pawie oczka

Przygotowanie

  1. Wykonanie ciasta:
    Z białek ubić sztywną pianę, dodawać po łyżce cukru, żółtka i ubić do białości. Następnie dodać kisiele i budynie oraz proszek do pieczenia, mieszać łyżką aż masa zrobi się różowa. Gotowe ciasto wylać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.
    Wykonanie masy i składanie placka:
    Masło, margarynę, żółtko i cukier bardzo dokładnie utrzeć. Do gładkiej masy dodawać stopniowo kwaśne mleko i wódkę i dokładnie utrzeć. Ostudzone ciasto przekroić na pół, przełożyć połową masy, ułożyć na masie kolorowe beziki, , posmarować druga połową masy, następnie przykryć drugą połową ciasta i lekko dłonią docisnąć. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na cztery godziny. SMACZNEGO.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń