Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz ochotę, a smaczny i efektowny deser, który zachwyci twoich gości? Podaj im ciasto "Pełnia księżyca", którego warstwy przypominają nocne niebo, rozświetlone przez księżycowy blask. Wygląda niczym deser zamówiony w cukierni, ale gwarantuję, że z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2041
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3210
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1269
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2027
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2041
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3210
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1269
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2027
Składniki
Rozpocznij od przygotowania spodu. Ciasteczka Oreo przesyp do malaksera, a następnie zmiksuj je bardzo drobno, aby masa przypominała mokry piasek. Następnie dodaj do nich roztopione masło i ponownie zmiksuj. Całość przesyp do tortownicy o średnicy ok. 23 cm. Wyrównaj masę ciasteczkową, aby stworzyła równą warstwę, wyklejającą cały spód foremki.
Żelatynę zalej niedużą ilością wody, a następnie odstaw, aby napęczniała.
Przygotuj masę śmietanową. Rozpocznij od ubicia na sztywno schłodzonej śmietanki. Następnie dodaj do niej mascarpone i dokładnie wymieszaj. Napęczniałą żelatynę rozpuść w mikrofalówce lub niedużej ilości ciepłej wody. Dodaj ją do masy śmietanowej razem z pastą waniliową. Ponownie wymieszaj.
Przygotuj warstwę kawową. do 1/4 masy śmietanowej dodaj kawę rozpuszczoną w 3-4 łyżeczkach wody. Dokładnie wymieszaj i przełóż na przygotowany wcześniej spód ciasteczkowy.
Pozostałą masę śmietanową podziel na pół. Do jednej części dodaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę. Dokładnie wymieszaj i przełóż na warstwę kawową. Do pozostałej masy śmietanowej dodaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę oraz przesiane przez sitko ciemne kakao. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż na masę z białą czekoladą. Wyrównaj wierzch masy i wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Ciasto Pełnia Księżyca najlepiej smakuje dobrze schłodzone. Przed podaniem koniecznie udekoruj jego wierzch wiórkami czekolady mlecznej, które przygotujesz przy pomocy obieraczki do warzyw lub ostrego noża.