Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz ochotę, a smaczny i efektowny deser, który zachwyci twoich gości? Podaj im ciasto "Pełnia księżyca", którego warstwy przypominają nocne niebo, rozświetlone przez księżycowy blask. Wygląda niczym deser zamówiony w cukierni, ale gwarantuję, że z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz.
Pyszny sernik w połączeniu sera i czekolady to ulubiony sernik mojego męża. S...
Odsłon: 52
Cukinia to niezwykle uniwersale warzywo, które posiada szerokie zastosowanie...
Odsłon: 37744
Ten boloński kociołek to miska pełna pysznej wołowiny, delikatnego makaronu i...
Odsłon: 10866
Pyszny sernik w połączeniu sera i czekolady to ulubiony sernik mojego męża. S...
Odsłon: 52
Cukinia to niezwykle uniwersale warzywo, które posiada szerokie zastosowanie...
Odsłon: 37744
Ten boloński kociołek to miska pełna pysznej wołowiny, delikatnego makaronu i...
Odsłon: 10866
Składniki
Rozpocznij od przygotowania spodu. Ciasteczka Oreo przesyp do malaksera, a następnie zmiksuj je bardzo drobno, aby masa przypominała mokry piasek. Następnie dodaj do nich roztopione masło i ponownie zmiksuj. Całość przesyp do tortownicy o średnicy ok. 23 cm. Wyrównaj masę ciasteczkową, aby stworzyła równą warstwę, wyklejającą cały spód foremki.
Żelatynę zalej niedużą ilością wody, a następnie odstaw, aby napęczniała.
Przygotuj masę śmietanową. Rozpocznij od ubicia na sztywno schłodzonej śmietanki. Następnie dodaj do niej mascarpone i dokładnie wymieszaj. Napęczniałą żelatynę rozpuść w mikrofalówce lub niedużej ilości ciepłej wody. Dodaj ją do masy śmietanowej razem z pastą waniliową. Ponownie wymieszaj.
Przygotuj warstwę kawową. do 1/4 masy śmietanowej dodaj kawę rozpuszczoną w 3-4 łyżeczkach wody. Dokładnie wymieszaj i przełóż na przygotowany wcześniej spód ciasteczkowy.
Pozostałą masę śmietanową podziel na pół. Do jednej części dodaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę. Dokładnie wymieszaj i przełóż na warstwę kawową. Do pozostałej masy śmietanowej dodaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę oraz przesiane przez sitko ciemne kakao. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż na masę z białą czekoladą. Wyrównaj wierzch masy i wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Ciasto Pełnia Księżyca najlepiej smakuje dobrze schłodzone. Przed podaniem koniecznie udekoruj jego wierzch wiórkami czekolady mlecznej, które przygotujesz przy pomocy obieraczki do warzyw lub ostrego noża.
Przepisy Desery
Desery
Sernik z białą czekoladą
Desery
Brownie z fasoli i bananów
Desery
FAWORKI
Desery
Sernik papieski
Sernik z białą czekoladą
Pyszny sernik w połączeniu sera i czekolady to ulubiony sernik mojego męża. S...
Odsłon: 52
Brownie z fasoli i bananów
Smaczne i zdrowie brownie z fasoli i bananów to ciekawa alternatywa dla trady...
Odsłon: 100