Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto pijane

Przepis dnia 2021-10-13
Ciasto pijane

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 3006

Dodano:

Odsłon: 12186

Proponuję dziś przepis z dawnych lat na ciasto z procentami tak zwane pijane. Takie ciasto piekła moja mama, jest to biszkopt przełożony kremem, na którym ułożone są herbatniki nasączone alkoholem i całość pokryta jest polewą czekoladową, coś przepysznego, serdecznie polecam :-)

Składniki

  • 6 jajek (żółtka i białka osobno) /biszkopt/
  • 1 szklanka cukru /biszkopt/
  • pół szklanki mąki kukurydzianej /biszkopt/
  • pół szklanki mąki pszennej /biszkopt/
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia /biszkopt/
  • 1 paczka cukru waniliowego (16g) /biszkopt/
  • 250 ml schłodzonej śmietanki 30% /krem/
  • 250 g serka mascarpone /krem/
  • półtorej łyżki cukru /krem/
  • 100 g masła /polewa czekoladowa/
  • 5 łyżek cukru /polewa czekoladowa/
  • półtorej łyżki ciemnego kakao /polewa czekoladowa/
  • ewentualnie trochę mleka /polewa czekoladowa/
  • miseczka wódki
  • kilkanaście herbatników
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto pijane

Przygotowanie

  1. 1. Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek, do białek dodajemy szklankę cukru, paczkę cukru waniliowego i szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy po jednym żółtku i mieszamy na najwolniejszych obrotach. Następnie dodajemy pół szklanki mąki kukurydzianej, pół szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i mieszamy do połączenia składników na najwolniejszych obrotach.

    2. Blachę (33cm x 22cm mierząc od spodu) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 175 stopni C przez ok. 35-40 minut, z grzaniem góra-dół, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt studzimy w formie, następnie usuwamy papier i przekładamy z powrotem do foremki, ale dnem do góry, by była równa powierzchnia.

    3. I teraz ważna rzecz - kolejność czynności. Najpierw przygotowujemy polewę, by nam na czas przestygła.
    W rondelku umieszczamy 100 g masła, 5 łyżek cukru, półtorej łyżki kakao i podgrzewamy, ewentualnie dolewamy trochę mleka. Gdy składniki się połączą, odstawiamy polewę do wystudzenia. Studząc powinna zgęstnieć, jeśli nie zacznie gęstnieć (co się czasem zdarza ze względną na niską jakość masła), można zagęścić polewę cukrem pudrem.

    4. Przygotowujemy krem: schłodzoną śmietankę wlewamy do miski + półtorej łyżki cukru i ubijamy, gdy zacznie już gęstnieć, wtedy dodajemy po łyżce serka mascarpone i dalej miksujemy.

    5. Następnie kremem smarujemy biszkopt.

    6. Na tym etapie polewa czekoladowa powinna być już wystudzona. Do miseczki wlewamy wódkę i wkładamy do niej herbatniki. Nasączone alkoholem herbatniki wykładamy na krem. Spieszymy się, bo alkohol szybko paruje.

    7. Następnie pokrywamy herbatniki polewą czekoladową.

    8. Dekorujemy kolorowymi cukiereczkami i chowamy ciasto do lodówki najlepiej na całą noc.
    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 08 października Pamiętam to ciacho z czasów słusznie minionych ( choć teraz nie wiem, czy wtedy nie było lepiej ) i zawsze mama, albo babcia trochę innych % dodawały ;P
Trochę spirytu i było CIACHO BAJKA :D
Dawnych wspomnień czar, mniami :)
Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń