Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis z dawnych lat na ciasto z procentami tak zwane pijane. Takie ciasto piekła moja mama, jest to biszkopt przełożony kremem, na którym ułożone są herbatniki nasączone alkoholem i całość pokryta jest polewą czekoladową, coś przepysznego, serdecznie polecam :-)
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 284
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5066
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4871
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44994
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 621
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 284
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5066
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4871
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44994
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 621
Składniki
1. Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek, do białek dodajemy szklankę cukru, paczkę cukru waniliowego i szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy po jednym żółtku i mieszamy na najwolniejszych obrotach. Następnie dodajemy pół szklanki mąki kukurydzianej, pół szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i mieszamy do połączenia składników na najwolniejszych obrotach. 2. Blachę (33cm x 22cm mierząc od spodu) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 175 stopni C przez ok. 35-40 minut, z grzaniem góra-dół, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt studzimy w formie, następnie usuwamy papier i przekładamy z powrotem do foremki, ale dnem do góry, by była równa powierzchnia. 3. I teraz ważna rzecz - kolejność czynności. Najpierw przygotowujemy polewę, by nam na czas przestygła. W rondelku umieszczamy 100 g masła, 5 łyżek cukru, półtorej łyżki kakao i podgrzewamy, ewentualnie dolewamy trochę mleka. Gdy składniki się połączą, odstawiamy polewę do wystudzenia. Studząc powinna zgęstnieć, jeśli nie zacznie gęstnieć (co się czasem zdarza ze względną na niską jakość masła), można zagęścić polewę cukrem pudrem. 4. Przygotowujemy krem: schłodzoną śmietankę wlewamy do miski + półtorej łyżki cukru i ubijamy, gdy zacznie już gęstnieć, wtedy dodajemy po łyżce serka mascarpone i dalej miksujemy. 5. Następnie kremem smarujemy biszkopt. 6. Na tym etapie polewa czekoladowa powinna być już wystudzona. Do miseczki wlewamy wódkę i wkładamy do niej herbatniki. Nasączone alkoholem herbatniki wykładamy na krem. Spieszymy się, bo alkohol szybko paruje. 7. Następnie pokrywamy herbatniki polewą czekoladową. 8. Dekorujemy kolorowymi cukiereczkami i chowamy ciasto do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego :-)