Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto pleśniak

Ciasto pleśniak

Autor:

Przepisów i artykułów: 221 Ocena: 594

Dodano:

Odsłon: 21956

To ciasto pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Kruche, nie za słodkie, lekko kwaskowe. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Uwielbiam je szczególnie jesienią

Składniki

  • Ciasto:
  • Mąka tortowa 450 g
  • Cukier 1/2 szklanki
  • Cukier wanilinowy 2 łyżeczki
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • masło zimne 200 g
  • żółtka 4 szt.
  • woda lodowata 2 łyżki
  • sól 1 szczypta
  • Piana z białek:
  • białko jaja kurzego 4 szt.
  • Cukier 3/4 szklanki
  • sól 1 szczypta
  • Dodatkowo:
  • dżem z czarnej porzeczki 1 słoik
  • Kakao 2 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto pleśniak

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać. Dodać szczyptę soli oraz pozostałe składniki ciasta. Zagnieść ciasto ręcznie lub w robocie i podzielić na 3 części. Do jednej porcji ciasta dodać 2 łyżki gorzkiego kakao i zagnieść. Wszystkie 3 porcje ciasta zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Formę (31x21cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną porcję jasnego ciasta, zetrzeć na tarce na dużych oczkach na dno formy. Lekko wylepić ciastem spód.

  2. Ciasto posmarować dżemem.

  3. Na dżem zetrzeć ciemne ciasto.

  4. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywno. Rozsmarować na ciemnym cieście.

  5. Na wierzch ciasta zetrzeć ostatnią, jasną porcje ciasta. Ciasto piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45-50 min. do zarumienienia wierzchu. Przed rozkrojeniem całkowicie wystudzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń