Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto pleśniak z karmelizowanymi jabłkami

Przepis dnia 2020-10-19
Ciasto pleśniak z karmelizowanymi jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 314 Ocena: 2213

Dodano:

Odsłon: 457

Przepyszne ciasto pleśniak z pianką budyniową i karmelizowanymi jabłkami. Polecam wypróbowanie przepisu.

Składniki

  • ciasto;
  • 200 g masła,
  • 5 żółtek,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 2 łyżki kakao.
  • pianka;
  • 5 białek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (2 x 40 g),
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego.
  • Jabłka;
  • 3 jabłka,
  • 1 łyżka czubata masła,
  • 1 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie).
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto pleśniak z karmelizowanymi jabłkami

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, masło, żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao i zagniatamy. Kule zawijamy w folię i chowamy do zamrażalnika na 1 godzinkę.

    Na blaszkę 24 x 32 cm wykładamy jedną jasną część ciasta.

    Jabłka obieramy i kroimy w piórka.
    Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy jabłka i dodajemy miód opcjonalnie cynamon.
    Smażymy na małym ogniu około 5-7 minut aż jabłka zmiękną.
    Studzimy.
    Wykładamy na ciasto.
    Na jabłka wykładamy ciemne ciasto.
    Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i budyń.
    Na koniec malutkim strumieniem wlewamy olej cały czas ubijając na małych obrotach.
    Masę wykładamy na ciemne ciasto.

    Na wierzch wykładamy jasne ciasto.
    Pieczemy 50-60 minut w 180 stopniach.


    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń