Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Przysmak Sułtana to prawdziwy rarytas dla amatorów czekolady – zwłaszcza truflowej!
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4157
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11384
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6527
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5492
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13551
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5331
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4157
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11384
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6527
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5492
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13551
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5331
Składniki
Przesiej przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i kakao. W osobnym naczyniu zmiksuj masło z cukrem (na wysokich obrotach miksera). Nie przerywając miksowania, dodawaj po jednym jajku. Połącz (trzepaczką lub mikserem na niskich obrotach) uzyskaną masę z produktami sypkimi. Przelej ciasto do natłuszczonej tortownicy o średnicy około 28 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 30 minut (do suchego patyczka). Gdy ciasto całkowicie wystygnie, przekrój je na dwa blaty.
W kąpieli wodnej rozpuść truflowe cukierki z dodatkiem 100 ml śmietany kremówki. Wymieszaj na jednolitą masę czekoladową. Odstaw do przestudzenia.
400 ml śmietany ubij mikserem, pod koniec dodając cukier puder (jeśli lubisz słodsze kremy). Połącz śmietanę z serkiem mascarpone i masą truflową. Wymieszaj dokładnie trzepaczką lub mikserem na niskich obrotach. Wstaw krem do lodówki na pół godziny.
Odłam od czekolady deserowej 3-4 kostki i zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach. Resztę czekolady rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietany kremówki. Odstaw do przestudzenia.
Przełóż blaty ciasta schłodzonym kremem. Otynkuj przysmak sułtana masą z deserowej czekolady. Oprósz wiórkami czekoladowymi. Przechowuj ciasto w lodówce.