Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto pychotka kusi wyglądem i smakiem. To połączenie kruchego ciasta, słodkiej bezy, budyniowego kremu oraz przełamującego słodycz dżemu porzeczkowego. Po prostu pychotka!
Przepis dnia
Przepis ten pokazuje makowiec troszeczkę inaczej, ponieważ mak nie jest w tra...
Odsłon: 53
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 317
Po świętach gdzie królują postne potrawy, takie danie to coś przepysznego. Ch...
Odsłon: 990
Dzisiaj postanowiłam przygotować deserki z galaretek, ubitej śmietany z masca...
Odsłon: 670
Przepis dnia
Przepis ten pokazuje makowiec troszeczkę inaczej, ponieważ mak nie jest w tra...
Odsłon: 53
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 317
Po świętach gdzie królują postne potrawy, takie danie to coś przepysznego. Ch...
Odsłon: 990
Dzisiaj postanowiłam przygotować deserki z galaretek, ubitej śmietany z masca...
Odsłon: 670
Składniki
Przesiej mąkę na stolnicę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia i amoniakiem. Dodaj cukier waniliowy, cukier puder oraz zimne masło. Posiekaj nożem, wbij żółtka i zagnieć ciasto. Następnie podziel je na dwie, równe części, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Do dużej miski wlej białka i ubij na dużych obrotach z cukrem pudrem, na koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną. Wyjmij kruche ciasta z lodówki, rozwałkuj i przełóż do foremek (25 × 33 cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Każde ciasto posmaruj dżemem porzeczkowym, wyłóż masę bezową i posyp posiekanymi orzechami. Każdy z placków upiecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok. 15-20 minut. Możesz wstawić dwie blachy jednocześnie, jeśli funkcje piekarnika na to pozwalają. Po upieczeniu wystudź placki.
W ok. 100 ml mleka rozmieszaj mąki oraz żółtka. Resztę mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym. Wlej jajeczną masę na gorąco mleko i mieszaj do uzyskania budyniu. Zdejmij garnek z ognia i przykryj go talerzykiem lub zawiń folią spożywczą. Gdy masa jest już zimna, utrzyj miękkie masło i stopniowo dodawaj budyń. Jeśli masa jest zbyt słodka, możesz dodać odrobinę soku z cytryny. Wyłóż masę na pierwszy, upieczony placek, wyrównaj i przykryj drugim plackiem. Wstaw pychotkę do lodówki i podawaj po godzinie, gdy ciasto będzie dobrze schłodzone.