Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto "Leśny mech"

Ciasto Leśny mech

Autor:

Przepisów i artykułów: 155 Ocena: 2140

Dodano:

Odsłon: 2371

Smaczne ucierane ciasto o pięknym zielonym kolorze :)

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 400g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • 400 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
  • pestki granatu do posypania
  • jagody lub borówka amerykańska
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto "Leśny mech"

Przygotowanie

  1. Mrożony szpinak rozmrozić,odsączyc z wody np.za pomocą gazy.Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia i sodą.Jajka ubijamy razem z cukrem dalej ciągle mieszając wlewamy pomalutku olej,potem dodajemy szpinak i aromat.Do ubitych jajek wsypujemy mąkę ale mieszamy delikatnie łyżką .Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tortownica ma 26 cm średnicy).
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 170C funkcja góra-dół i pieczemy ok.50 min (sprawdzamy patyczkiem).Po tym czasie ciasto wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia -ciasto może trochę opaść.
    Wystudzone ciasto wyjmujemy z formy i odcinamy wierzch mniej więcej 1/3 wysokości.Odkrojoną część ciasta kruszymy.Pozostałą część ciasta wkładamy z powrotem do tortownicy.

  2. KREM
    Żelatynę zalewamy 5 łyżkami wody i odstawiamy do napęcznienia na ok.10 min.Następnie podgrzewamy ciągle mieszając do rozpuszczenia się żelatyny.
    Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno dodając cukier puder i cukier wanilinowy.Dodajemy do niej wystudzoną płynną żelatynę,mieszamy.Gotowy krem wykładamy na ciasto w tortownicy.Wierzch posypujemy rozkruszonym ciastem i pestkami granatu i jagódkami.Ciasto wstawiamy na 3 godz.do lodówki.
    SMACZNEGO!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń