Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto "Mleczna Kanapka"

Ciasto Mleczna Kanapka

Autor:

Przepisów i artykułów: 520 Ocena: 6946

Dodano:

Odsłon: 4723

Ciasto biszkoptowe przełożone masą mleczną z mlekiem w proszku. Ciasto oblane polewą czekoladową.To ciasto uwielbiają nie tylko dzieci.

Składniki

  • BISZKOPT : 2x (30x40)
  • -5 jajek -150 g. cukru -100 g. mąki tortowej
  • -50 g. mąki ziemniaczanej -2 łyżki kakao -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -0,5 łyżeczki sody oczyszczonej -2 łyżki kakao -100 g. oleju
  • MASA MLECZNA:
  • -250 ml. śmietanki 30 % -200 g. białej czekolady -400 g. masła
  • -250 g. serka mascarpone -2,5 szklanki mleka w proszku
  • -opcjonalnie mleka w płynie
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • -200 g. czekolady deserowej -100 ml.śmietanki 30 % -25 g. masła
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. biszkopt- Białka ubić ze szczyptą soli potem,po trochu dodawanym cukrem. Dodawać po żółtku, ciągle miksując. Przesiać mąkę, kakao, proszek i sodę. Lekko wymieszać ale już łopatką,jednocześnie dolewając olej. Wylać na blaszkę (30x40)z papierem. Piec w 175*ok. 25 min. Drugi upiec tak samo.

  2. masa-Czekolady rozpuścić w śmietance nad parą.Ostudzić i schłodzić z pół godz. w lodówce. Miękkie masło zmiksować z serkiem, potem dolewaną śmietanką czekoladową. Nadal miksować dosypując mleko w proszku. Jeśli masa za twarda to można troszkę rozrzedzić mlekiem w płynie.Wyłożyć na biszkopt i rozsmarować.

  3. Przykryć drugim biszkoptem, ale dołem do góry.

  4. polewa-Czekolady rozpuścić nad parą w śmietance i masłem. Ostudzić do ciepłej i posmarować górę ciasta. Ząbkowaną szpatułką zrobić wzorek na polewie. Ciasto schłodzić, lecz przed podaniem trochę przetrzymać w temperaturze pokojowej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń