Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto "Puszek"

Ciasto Puszek

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 7519

Dodano:

Odsłon: 118948

Tak jak wskazuje nazwa ciasto jest bardzo puszyste, a z kawą lub herbatą wręcz rozpływa się w ustach i nie ma w tym żadnej przesady

Składniki

  • 2 szkl. mąki ziemniaczanej, 6 łyżek mąki pszennej,
  • kostka margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szkl. cukru,
  • 6 jaj, 6 łyżek oleju, 2 łyżki octu, aromat waniliowy
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Margarynę utrzeć na puch, wbijając po jednym jajku i nadal ucierać.
    Następnie wsypać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z pszenną i proszkiem do pieczenia, dodać olej, ocet i aromat. Wszystko dokładnie wymieszać.
    Podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180sy.C i piec ok.40 minut. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (29)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 05 marca 2014 bardzo dobre ciasto, ja w/g takiego przepisu piekę babkę puchową, zazwyczaj na Wielkanoc. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zlytygrysek 28 lutego 2014 Czy można do połowy ciasta dodać kakao dla efektu "zebry" ?? Świetne ciacho :) Odpowiedzi: 3 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 26 lutego 2014 Właśnie - prawdziwy puszek,aż ślinka cieknie -) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gogusia 24 lutego 2014 pyszne :) ja w zeszycie mam pod nazwą babka puchowa :)
ale co region to inne nazwy :)
pozdrawiam:)
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 22 lutego 2014 Ciasto fajne, tylko nie przepadam za wanilią, więc dodam inny. :-) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń