Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22627
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14952
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4728
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44760
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 649
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 687
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22627
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14952
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4728
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44760
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 649
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 687
Składniki
Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywną,szklistą masę (można dodać szczyptę soli) dodając cukry.Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać łyżką do połączenia składników a następnie wsypać mak i delikatnie wymieszać. Wyłożyć ciasto na blaszkę (u mnie tortownica 24 cm) i piec w temp. 180 st ok 25-30 min (do "suchego patyczka") Biszkopt wystudzić,przekroić na dwa blaty,posmarować dżemem i złożyć lekko dociskając. Biszkopt żółty: Żółtka razem z dwoma całymi jajkami zmiksować na puszystą masę dodając cukry a następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec w temp.180 st ok 25-30 min(do "suchego patyczka") Biszkopt wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Każdą galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić na sztywno,podzielić ją na połowę i do jednej części dodać galaretkę żółtą,(zmiksować) a do drugiej czerwoną (zmiksować) Obie masy wstawić do lodówki by nabrały konsystencji budyniu. Do formy w której piekły się biszkopty włożyć jeden blat biszkoptu żółtego,na niego nałożyć masę z żółtą galaretką,na to przełożony dżemem biszkopt makowy,na niego wyłożyć masę z czerwoną galaretką a następnie drugi blat biszkoptu żółtego.Delikatnie docisnąć i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.Smacznego :)