Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torty to ciasta, które mają być nie tylko smakowite, ale i efektownie się prezentować. Poniżej znajdziesz przepis na zielony, orzeźwiające ciasto Rajskie Jabłuszko.
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 4228
Ciasto śnieżny puch to pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia, które z pewnością...
Odsłon: 6444
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 4228
Ciasto śnieżny puch to pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia, które z pewnością...
Odsłon: 6444
Składniki
Przygotuj biszkopt: Tortownicę o średnicy 26 cm natłuść i oprósz mąką. Ubij białka na sztywno. Pod koniec stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając. Nie przestając ubijać piany, dodawaj do niej po jednym żółtku. Przesiej przez sitko mąkę i mąkę ziemniaczaną. Stopniowo dodawaj je do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką (by piana nie opadła). Ciasto przełóż do tortownicy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 30 minut (do suchego patyczka). Ostudź.
Przygotuj masę jabłkową: Galaretki rozpuść w gorącej wodzie i poczekaj, aż zaczną tężeć. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Jeśli są bardzo soczyste, odsącz z nich sok. Wymieszaj z galaretką. Schłodź i nim całkiem stężeje, wylej na biszkopt. Wstaw do lodówki.
Przygotuj krem mascarpone Ubij śmietanę z cukrem pudrem „na sztywno”. Delikatnie wymieszaj z serkiem mascarpone. Wyłóż warstwę kremu na stężałą masę jabłkową. Możesz zatopić w niej Delicje Szampańskie. Ponownie wstaw tort do lodówki. Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie i poczekaj aż przestygnie i nieco stężeje. Wylej na warstwę kremu. Ciasto Rajskie Jabłuszko przechowuj w lodówce.