Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z dodatkiem rumu i mąki kukurydzianej pochodzące z Karaibów. Trochę słońca zamkniętego w babce :)
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1232
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 455
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1316
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1232
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 455
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1316
Składniki
Miękkie masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Dodaję po jednym jajku cały czas ucierając. Mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia mieszam w misce. Obroty miksera zmniejszam do minimum i dodaję powoli mąki z proszkiem na zmianę z rumem, sokiem z cytryny, pomarańczy, a na koniec skórki z cytryny i pomarańczy.
Tortownicę o średnicy 20-22 cm smaruję masłem i obsypuję kaszą manną lub wykładam papierem do pieczenia (ja użyłam formy w kształcie półkuli). Przelewam ciasto do tortownicy i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę około 50 minut do suchego patyczka, wyłączam piekarnik i zostawiam jeszcze na 5 minut w zamkniętym piekarniku.
Następnie wystawiam ciasto z piekarnika i po przestygnięciu wyciągam z formy. Ciasto z rumem można polać lukrem, albo posypać cukrem pudrem. Smacznego :)