Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto rumowe

Przepis dnia 2021-05-12
Ciasto rumowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 124 Ocena: 1676

Dodano:

Odsłon: 1262

Ciasto z dodatkiem rumu i mąki kukurydzianej pochodzące z Karaibów. Trochę słońca zamkniętego w babce :)

Składniki

  • 175 g masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2/3 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek rumu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • Uwaga: szklanka 200 ml
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto rumowe

Przygotowanie

  1. Miękkie masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Dodaję po jednym jajku cały czas ucierając. Mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia mieszam w misce. Obroty miksera zmniejszam do minimum i dodaję powoli mąki z proszkiem na zmianę z rumem, sokiem z cytryny, pomarańczy, a na koniec skórki z cytryny i pomarańczy.

  2. Tortownicę o średnicy 20-22 cm smaruję masłem i obsypuję kaszą manną lub wykładam papierem do pieczenia (ja użyłam formy w kształcie półkuli). Przelewam ciasto do tortownicy i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę około 50 minut do suchego patyczka, wyłączam piekarnik i zostawiam jeszcze na 5 minut w zamkniętym piekarniku.

  3. Następnie wystawiam ciasto z piekarnika i po przestygnięciu wyciągam z formy.
    Ciasto z rumem można polać lukrem, albo posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (37)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń