Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto nieco czasochłonne. Nie są to może do końca moje smaki ale jest ok; rodzince bardzo smakowało i mam zamówienia aby upiec je ponownie na imieniny. Przepis na dużą blachę 25x36cm
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 881
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1789
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6321
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 881
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1789
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6321
Składniki
Placek orzechowy: Białka ubić ze szczyptą soli. Do piany dodawać naprzemiennie żółtka z cukrem kryształem cały czas ubijając na wolnych obrotach oraz roztopiony tłuszcz. Do masy dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia oraz orzechy. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Przelać ciasto na wyłożoną papierem formę i piec jak biszkopt- do suchego patyczka w 170st C ok 25-30minut. Zimny przekroić na dwa blaty.
Sernik: Żółtka utrzeć z cukrem kryształem, dodać podwójnie zmielony biały ser, budynie śmietankowe i rodzynki. Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć z masą serową. Przelać na wyłożoną papierem formę i piec ok godzinę w temp. 170st C. Studzić najlepiej w formie, wyciągnąć całkowicie zimny.
Krem: Masło utrzeć z cukrem pudrem, a następnie powoli po jednej łyżce wcierać w masę kwaśną śmietanę.
Przełożenie: Placek orzechowy-1/2 kremu śmietanowego-sernik-pozostały krem śmietanowy-placek orzechowy-polewa.
Polewa: Czekoladę rozpuszczamy z podaną ilością mleka i smarujemy wierzch placka cienką warstwą.