Do góry

Desery Przepis na:

ciasto śliwkowe...

ciasto śliwkowe...

Autor:

Przepisów i artykułów: 518 Ocena: 17900

Dodano:

Odsłon: 56273

pyszne ciasto

Składniki

  • ciasto: 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • pół szklaki cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 4-5 łyżek mleka, śmietany, lub w jogurtu
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła (200g)
  • masa śliwkowa: 1,5 kg śliwek węgierek
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kisiel
  • 150 g cukru
  • rodzynki
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Umyte śliwki wypestkowujemy; kroimy na pół. Wkładamy do garnka, dodajemy rodzynki wlewamy odrobinkę wody na dno.
    Przesmażamy ok 10 minut. Mąkę/kisiel rozrabiamy w wodzie i wlewamy do śliwek.

  2. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Jedną z części wylepić blachę (24x36). Na to wyłożyć masę śliwkową i przykryć drugą częścią ciasta, którą delikatnie należy nakłuć nożem czy też widelcem.
    Piec około 45min w 180 st.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń