Do góry

Desery Przepis na:

ciasto śliwkowe odwrócone

Przepis dnia 2017-09-17
ciasto śliwkowe odwrócone

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 2128

Dodano:

Odsłon: 7233

pyszne ciasto ze śliwkami , którego przygotowania jest do tylu: najpierw śliwki, później ciasto ;)

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej 1 6 dag masła 2/3 szklanki cukru 1/2 opakowania cukru waniliowego 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczen
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej a także po 2 łyżki cukru i roztopionego masła
  • szklanka kefiru 80 dag śliwek np. węgierek lub stanley
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
ciasto śliwkowe odwrócone

Przygotowanie

  1. Masło i cukry ucieramy na puszystą masę. Suche składniki łączymy ze sobą i odstawiamy. Do utartego masła z cukrami dajemy jajko i kefir na przemian z suchymi składnikami. Mieszamy drewnianą szpatułką. W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i chwilkę gotujemy, ciągle mieszając. Masę wylewamy na dno formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Umyte i wydrylowane śliwki, przekrawamy na pół i gęsto układamy na dnie formy. Na śliwki wykładamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 170 st.C. Przestudzone ciasto przekładamy na paterę ” do góry dnem”. Należy to zrobić energicznie (przed przełożeniem ciasta, należy je „przejechać” nożem po bokach, aby ciasto ładnie odeszło od brytfanki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ekspansja-smaku 16 września 2017 Dziękuję za uwagę. Poprawie się w przyszłości :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maxee 13 września 2017 zawsze fascynuje mnie niekonsekwencja w podawaniu przepisów; 2/3 szklanki czegoś [szklanka szklance nierówna], potem 16 dag masła...albo gramy albo szklanki, kostki, łyżeczki i inne pojemności:P Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń