Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne kruche ciasto, śliwki i budyniowa pianka. Taki pyszny klasyk :)
Dzisiaj smaczna słodka i sycąca przekąska. Zapraszam bo warto.
Odsłon: 25
Przepis dnia
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały i delikatny domowy pasztet wie...
Odsłon: 1681
Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami, skwarkami z cebulką na kościach wę...
Odsłon: 263
Polecam wypróbować tak podane kopytka smakują wspaniale.
Odsłon: 380
Bigos z młodej kapusty z dodatkiem kiełbasy i wędzonego boczku. Możemy bigos...
Odsłon: 453
Dzisiaj smaczna słodka i sycąca przekąska. Zapraszam bo warto.
Odsłon: 25
Przepis dnia
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały i delikatny domowy pasztet wie...
Odsłon: 1681
Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami, skwarkami z cebulką na kościach wę...
Odsłon: 263
Polecam wypróbować tak podane kopytka smakują wspaniale.
Odsłon: 380
Bigos z młodej kapusty z dodatkiem kiełbasy i wędzonego boczku. Możemy bigos...
Odsłon: 453
Składniki
Z podanej porcji mąki ujmuję 2 łyżki. Pozostałą mąkę, żółtka (białka wykorzystamy do piany), masło i cukier puder zagniatam tylko do uzyskania konsystencji mokrego piasku. 2 garście ciasta odkładam do 2 łyżek mąki, a resztę ciasta zagniatam. Ciasto będę piekła w blaszce 30 cm x 35 cm. Na papierze do pieczenia rozwałkowuję ciasto na wielkość blaszki i wkładam razem z papierem do blaszki. Blaszkę wstawiam na 15 minut do lodówki, a następnie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekam 20 minut.
W tym czasie usuwam pestki ze śliwek i kroję śliwki w kostkę. Białka ubijam i pod koniec ubijania dodaję powoli partiami cukier. Za każdym razem ubijam tak długo, aż cukier się rozpuści. Na koniec wsypuję budyń i jeszcze krótko miksuję. Piana musi być ubita jak na bezę, żeby nie opadła. 2 garście ciasta, które odłożyłam, mieszam delikatnie palcami z 2 łyżkami mąki i tworzę kruszonkę.
Podpieczone ciasto wyciągam z piekarnika, posypuję kaszą manną. Na to wykładam śliwki, a na śliwki ubitą pianę. Całość posypuję kruszonką i wstawiam do piekarnika na około 35 minut, aż piana zrobi się złota. Ciasto śliwkowe z budyniową pianką gotowe. Smacznego :)