Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto śliwkowo - gruszkowe

Ciasto śliwkowo - gruszkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 387

Dodano:

Odsłon: 237

Przepis na ciasto śliwkowo - gruszkowe pochodzi z programu kulinarnego "Ewa gotuje". Ciasto jest wilgotne i super owocowe. Ciasto mnie zaskoczyło, ponieważ wygląda jak drożdżowe, a nim nie jest. Do tego połączenie śliwkowo - gruszkowe z nutą pomarańczy, dużo kruszonki, pycha!

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1/2 kostki masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 kieliszek likieru pomarańczowego (ja dałam cały olejek pomarańczowy)
  • Owoce:
  • 300 g wydrylowanych śliwek (ja dałam zamrożone)
  • 6 twardych gruszek
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody
  • Kruszonka:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 dag cukru
  • 100 g masła
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • bułka tarta
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto śliwkowo - gruszkowe

Przygotowanie

  1. Szklanka - 250 ml

    Przygotować kruszonkę - składniki wyrobić, dobrze schłodzić w lodówce. W rondlu o szerokim dnie ułożyć wydrylowane śliwki. Zalać wodą z cukrem, postawić na ogniu i podgrzewać, aż puszczą sok. Gruszki obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, dodać do śliwek i podgrzewać. Zdjąć z ognia, gdy gruszki nabiorą różowego koloru.

  2. Cukier i cukier wanilinowy utrzeć z masłem (lub margaryną). Stopniowo dodawać jajka, oliwę i śmietanę. Dolać likier pomarańczowy (lub olejek pomarańczowy). Dosypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksować na puszystą masę.

    Ciasto przełożyć do foremki natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą. Owoce odsączyć, wyłożyć na ciasto - na przemian. Zimną kruszonkę zetrzeć na ciasto.


  3. Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 st. C (kruszonka powinna się zrumienić). Ja zrobiłam ciasto z podwójnej porcji i wyszła mi duża blacha ciasta.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń