Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ciasto śliwkowo - gruszkowe pochodzi z programu kulinarnego "Ewa gotuje". Ciasto jest wilgotne i super owocowe. Ciasto mnie zaskoczyło, ponieważ wygląda jak drożdżowe, a nim nie jest. Do tego połączenie śliwkowo - gruszkowe z nutą pomarańczy, dużo kruszonki, pycha!
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22606
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14923
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4708
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44698
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 637
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 676
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22606
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14923
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4708
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44698
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 637
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 676
Składniki
Szklanka - 250 ml Przygotować kruszonkę - składniki wyrobić, dobrze schłodzić w lodówce. W rondlu o szerokim dnie ułożyć wydrylowane śliwki. Zalać wodą z cukrem, postawić na ogniu i podgrzewać, aż puszczą sok. Gruszki obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, dodać do śliwek i podgrzewać. Zdjąć z ognia, gdy gruszki nabiorą różowego koloru.
Cukier i cukier wanilinowy utrzeć z masłem (lub margaryną). Stopniowo dodawać jajka, oliwę i śmietanę. Dolać likier pomarańczowy (lub olejek pomarańczowy). Dosypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksować na puszystą masę. Ciasto przełożyć do foremki natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą. Owoce odsączyć, wyłożyć na ciasto - na przemian. Zimną kruszonkę zetrzeć na ciasto.
Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 st. C (kruszonka powinna się zrumienić). Ja zrobiłam ciasto z podwójnej porcji i wyszła mi duża blacha ciasta. Smacznego!