Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto śmietankowo-truskawkowe

Ciasto śmietankowo-truskawkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 410 Ocena: 5765

Dodano:

Odsłon: 1442

bardzo lekkie, delikatne w smaku, przepyszne ciacho

Składniki

  • biszkopt: jajka 4 szt
  • mąka pszenna 3/4 szkl
  • mąką ziemniaczana 2 łyżki
  • cukier 3/4 szkl
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • ocet i woda po 1 łyżce
  • masa truskawkowa truskawki 60-70 dag
  • galaretka truskawkowa 2 szt
  • masa śmietankowa śmietana kremówka 250 ml
  • serek waniliowy 30 dag
  • żelatyna 2 łyżeczki
  • ew cukier puder
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto śmietankowo-truskawkowe

Przygotowanie

  1. 1. na ciasto: żółtka oddzielić od białek, ubić z cukrem do białości, dodać przesiane z proszkiem mąki, wodę, ocet i olej, oraz ubite na sztywno białka, ciasto wylać do wyłożonej papierem brytfanny, wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika, piec ok 20 min, wystudzić,
    2. truskawki ( ja wykorzystałam mrożone) zmiksować, galaretki rozpuścić w 1 szkl gorącej wody, połączyć z musem truskawkowym, dokładnie wymieszać, odstawić do stężenia,
    3. tężejącą masę truskawkową wyłożyc na biszkopt ( ja lubię wilgotne ciasta, wiec nasączyłam biszkopt wodą z cukrem i sokiem cytrynowym), odstawić do zastygnięcia,
    4. żelatynę namoczyć w zimnej wodzię, nastepnie rozpuścić (wstawić naczynie z namoczoną żelatyną do gorącej wody), mocno schłodzoną śmietankę ubić, dodać schłodzone serki waniliowe oraz rozpuszczoną żelatynę, wymieszać ( jeśli lubimy słodkie ciasta można dosłodzić cukrem pudrem), masę śmietankową wyłożyć na zastygniętą galaretkę z truskawkami, ciasto odstawić do mocnego schłodzenia,




    smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń