Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne, rozpływające się w ustach. Polecam!! :-)
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 217
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 940
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4036
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 217
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 940
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4036
Składniki
Upiec dwa biszkopty, jeden z 7 jaj a drugi z 5 - wystudzić
MASA MAKOWA :
Mak zaparzyć na mleku (ok 20-25 min), wystudzić i zmielić. Przełożyć do garnka, dodać cukier, cukier wanilinowy, jajka, roztopioną margarynę i smalec - podgrzewać aby mak zgęstniał. Na koniec dodać aromat migdałowy i wymieszać.
Gorącym makiem przełożyć biszkopty (na sam dół biszkopt z 7 jaj a na górę z 5.) Następnie posmarować biszkopt dżemem wiśniowym a na dżem ułożyć herbatniki (nie zostawiając żadnego wolnego miejsca)
MASA ŚMIETANOWA:
Śmietanę ubić, z cukrem pudrem i śmietanfixami, wyłożyć na herbatniki. Górę ciasta posypać cynamonem.
Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce ponieważ zimne lepiej się kroi.
SMACZNEGO! :-)