Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Snickers smakuje dokładnie tak, jak uwielbiany przez wszystkich batonik. Jest słodkie, lekko słone i bardzo chrupiące.
Forma o wymiarach 20x30
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5263
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 830
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11681
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5047
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1292
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5263
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 830
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11681
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5047
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1292
Składniki
Przygotuj ciasto. Masło utrzyj na puch. Dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując, a następnie partiami cukier, cukier waniliowy i miód. Mieszaj do połączenia składników.
Do masy dodaj przesiane: mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Całość wyrób do uzyskania jednolitej konsystencji. Podziel ciasto na dwie, równe części. Owiń każdą folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilkadziesiąt minut.
Przygotuj masę orzechową. W rondelku podgrzej ze sobą masło, miód i cukier. Część orzechów zmiażdż tłuczkiem i dodaj do masy. Pozostałą cześć dodaj w całości. Wszystko wymieszaj i zdejmij z ognia.
Każdą z części ciasta rozwałkuj na wymiar blachy do pieczenia o rozmiarze 20 x 30 cm. Po wyłożeniu blachy papierem do pieczenia, upiecz pierwszy blat w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 10-12 minut.
Na drugi, nieupieczony blat ciasta nałóż masę orzechową. Upiecz go tak samo, jak pierwszy blat, tylko trochę dłużej – przez ok. 15 minut, do zrumienienia orzeszków.
Przygotuj masę budyniową. Z mleka odlej połowę szklanki, a pozostałe przelej do garnka. W odlanym mleku rozrób budynie i wlej je do garnka. Całość zagotuj, ciągle mieszając. Kiedy budyń zgęstnieje, odstaw go i pozostaw do wystygnięcia.
W osobnej misce utrzyj masło na puch. Dodawaj po łyżce zimnego już budyniu, cały czas miksując. Na koniec dodaj masło orzechowe. Cały krem powinien mieć jednolitą konsystencję.
Na blacie ciasta bez orzechów rozsmaruj równomiernie krem. Przykryj drugim blatem, warstwą orzechową do góry. Na orzechach rozprowadź masę kajmakową.