Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Snickers na herbatnikach, z kajmakowo-orzechową masą budyniową, orzeszkami ziemnymi i polewą czekoladową. Pyszne, proste i szybkie ciasto bez pieczenia.
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 158
Czasami można znaleźć bardzo apetyczne rzodkwie, są idealne do surówek.
Odsłon: 98
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 158
Czasami można znaleźć bardzo apetyczne rzodkwie, są idealne do surówek.
Odsłon: 98
Składniki
BUDYŃ Odlać 1 szklankę mleka i dokładnie wymieszać je (np. rózgą) z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną oraz cukrem. Resztę mleka zagotować (dokładnie, aż zacznie kipieć), następnie wlewać do niego mieszankę mleka, mąki i żółtek, jednocześnie energicznie mieszając. Zagotować. Po zagotowaniu gotowy budyń odstawić z ognia, przelać do czystej miski i całkowicie ostudzić (na wierzch można położyć folię spożywczą aby nie zrobił się kożuch).
KREM Miękkie masło ubijać przez ok. 3 minuty aż się napuszy, następnie, w krótkich odstępach czasu, dodawać budyń ciągle ubijając. Zmiksować z połową masy kajmakowej i całą ilością masła orzechowego.
PRZEŁOŻENIE Większą prostokątną formę (ok. 25 cm x 36 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Układać warstwami na przemian herbatniki i krem, otrzymując 4 lub 5 takich warstw. Ostatnią warstwę herbatników posmarować pozostałą masą kajmakową (rozmiksowaną, aby łatwiej się rozprowadzała). Posypać posiekanymi orzeszkami i polać czekoladą roztopioną i wymieszaną z olejem. Schłodzić w lodówce lub innym chłodnym miejscu. Najlepiej przygotować dzień wcześniej.
WSKAZÓWKI * jedną warstwę ciastek (1 paczka) można zastąpić słonymi krakersami