Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Należy przygotować blachę o wielkości 25x35 cm. ( Dobrze by było, żeby były trzy blachy takiej samej wielkości, ja miałam jedną)
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 989
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 59
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1126
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 177
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 989
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 59
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1126
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 177
Składniki
4 łyżki cukru Dodatkowo: Mała puszka masy kajmakowej ok 200 G
Sposób wykonania polewy miodowo orzechowej: W garnuszku na małym ogniu rozpuścić margarynę z miodem i cukrem. Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą, dodać posiekane orzechy i jeszcze chwilę całość gotujemy cały czas mieszając. Gotową polewę zdjąć z ognia i wystudzić.
Sposób wykonania ciasta: Z podanych składników zgnieść ciasto, podzielić na 3 równe części i każdą rozwałkować na prostokąt o wielkości blachy. Pierwszą część ciasta ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na tą część ciasta równomiernie rozłożyć całą polewę orzechowo – miodową. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 170 stopni C. Po upieczeniu pierwszej części poczekać aż się trochę wystudzi i delikatnie wyjąć z blachy. Tak samo upiec kolejno drugi i trzeci placek (bez polewy) w tej samej temperaturze czyli 170 stopni C, tylko trochę krócej czyli 12 minut.
Przygotować budyń: Z 700 ml mleka zagotować 500 ml z cukrem. Resztę mleka wymieszać z budyniem i mąką pszenną i ziemniaczaną. Gdy mleko będzie się gotować, przelać budyń z mąkami i pogotować chwilę do momentu aż zgęstnieje energicznie mieszając. Po ugotowaniu wystudzić. Na jedną część placka ( bez polewy) rozłożyć równomiernie wystudzony budyń, przykryć drugim plackiem ( bez polewy) i rozsmarować na nim równomiernie masę kajmakową. Masę kajmakowa przykryć ostatnim plackiem z plewą orzechowo miodową. Ciasto wstawić na noc do lodówki, żeby składniki się przegryzły. Smacznego :-)