Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto snikers

Ciasto snikers

Autor:

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 674

Dodano:

Odsłon: 13780

Wersji snikersa w internecie jest wiele. Według mnie każda jest dobra, na swój sposób oczywiście. Do ciasta możecie dodać mieszankę orzechów, ja pod ręką miałam tylko włoskie.

Składniki

  • 400 g mąki tortowej
  • 80 g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 6 łyżek miodu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 600 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1 puszka masy krówkowej
  • 250 g orzechów lekko zmielonych
  • 80 g masła
  • 1 i 1/2 łyżki masła
  • 1 i 1/2 łyżki cukru
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto wykładamy/wysypujemy na stolnicę i zagniatamy szybko ciasto. Dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy od razu na papierze do pieczenia.

    Na jedną część nakładamy warstwę orzechową. Wszystkie składniki przekładamy do rondelka i gotujemy przez ok. 5 minut.

    Przekładamy do formy i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.

  2. 400 ml mleka podgrzewamy razem z cukrem i masłem, aż do rozpuszczenia składników. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz mąkę. Cały czas mieszając wlewamy zimne mleko do gorącego. Ponownie podgrzewamy do zagotowania masy, cały czas mieszając, aby masa się nie przypaliła. Owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia.

    Przełożenie:
    ciasto miodowe - masa budyniowa - ciasto miodowe - masa kajmakowa - ciasto z warstwą orzechową

    Dobrze schłodzić, najlepiej całą noc.

  3. Rada:
    Jeżeli nie lubicie być zasłodzeni, proponuję zmniejszyć ilość cukru...

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń