Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to ciasto o smaku sernika, ale do jego przygotowania nie używamy sera, a śmietanę 18%. Ciasto jest niezwykle delikatne, puszyste, ma strukturę pianki.
Polecam.
Odsłon: 175
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 587
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 14
Polecam.
Odsłon: 175
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 587
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 14
Składniki
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Do całości wbijamy żółtka (białka odkładamy bo będą potrzebne do masy śmietanowej) Margarynę siekamy na mniejsze kawałki, z całości wyrabiamy ciasto, nie wyrabiamy zbyt długo, tylko do połączenia się składników, tak by ciasto było gładkie. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 1/3 2/3 Mniejszą część wkładamy do zamrażarki. Większą wałkujemy i dajemy do wcześniej posmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą blaszki.
Ciasto smarujemy dżemem porzeczkowym
Masa śmietanowa Białka wraz z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier. WAŻNE ubijamy wszystko aż do rozpuszczenia cukru, na gładką, lśniącą bezę.
Następnie do całości dodajemy 2 budynie śmietankowe, wszystko miksujemy. Ostatnim etapem jest dodanie do całości śmietany. Śmietana musi być gęsta, dlatego 12 % się nie nadaje. Dodajemy śmietanę i mieszamy łyżką.
Masę wylewamy na ciasto, na wierzch trzemy, lub urywamy kawałeczki mniejszej części ciasta.
Ciasto pieczemy w temp 170 stopni około 50 minut, i tutaj WAŻNE Nie wyciągamy ciasta od razu z piekarnika, bo opadnie, wyłączamy piekarnik i 30 minut go nie otwieramy. Następnie lekko uchylamy drzwiczki i czekamy 1 godzinkę. Ciasto jeszcze lekko ciepłe posypujemy cukrem pudrem.