Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Leśny mech to pyszne i proste ciasto, które zaskakuje swoim wiosennym i nietypowym wyglądem. Mimo, że ciasto jest ze szpinakiem to praktycznie w ogóle go nie czuć. Zapraszamy do wypróbowanie naszego przepisy na to ciasto :)
Ciasto:
Piekarnik nastawić na 170 stopni.
Szpinak umyć i bardzo dobrze osączyć, zmiksować na gładką masę. Jeśli używamy mrożonego, należy go rozmrozić i porządnie odsączyć, ewentualnie rozdrobnić jeśli nie jest.
Suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, soda) wymieszać w misce.
W drugiej misce ubić jajka z cukrem, następnie dodać stopniowo olej, szpinak oraz suche składniki i całość wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy, wstawić do piekarnika i piec ok. godzinę. Po wyjęciu ostudzić.
Gdy ciasto ostygnie, wyjąć je z blaszki, odciąć od góry około 1/3 ciasta i skruszyć.
Krem:
Galaretkę zalać gorącą wodą i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno.
Gdy galaretka zacznie tężeć, miksując dodać ją do ubitej śmietany.
Masę wyłożyć na spód ciasta i posypać pokruszonym ciastem.
Ciasto wstawić do lodówki na około 2-3 godziny, przed podaniem ozdobić granatem lub owocami leśnymi.
Smacznego ! :)
Cudowny dodatek do kawy. Świetnie smakują podawane z sosem czekoladowym, opró...
Odsłon: 3211
Puszysty biszkopt przykryty masą kokosową, z dużą ilością truskawek. Lekki, o...
Odsłon: 2999
Bardzo smaczne swojskie kabanosy zrobione z mięsa z szynki wieprzowej i łopat...
Odsłon: 2614
Odświętne ciasto na niedzielę jest długotrwałe w przygotowaniu, choć wcale ni...
Odsłon: 86
Dzisiaj zapraszam na bardzo prosty, klasyczny, letni deser z owoców, bez i bi...
Odsłon: 76
Puszysty biszkopt przykryty masą kokosową, z dużą ilością truskawek. Lekki, o...
Odsłon: 2999
Bardzo smaczne swojskie kabanosy zrobione z mięsa z szynki wieprzowej i łopat...
Odsłon: 2614
Odświętne ciasto na niedzielę jest długotrwałe w przygotowaniu, choć wcale ni...
Odsłon: 86
Dzisiaj zapraszam na bardzo prosty, klasyczny, letni deser z owoców, bez i bi...
Odsłon: 76
Składniki
Ciasto: Piekarnik nastawić na 170 stopni. Szpinak umyć i bardzo dobrze osączyć, zmiksować na gładką masę. Jeśli używamy mrożonego, należy go rozmrozić i porządnie odsączyć, ewentualnie rozdrobnić jeśli nie jest. Suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, soda) wymieszać w misce. W drugiej misce ubić jajka z cukrem, następnie dodać stopniowo olej, szpinak oraz suche składniki i całość wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy, wstawić do piekarnika i piec ok. godzinę. Po wyjęciu ostudzić. Gdy ciasto ostygnie, wyjąć je z blaszki, odciąć od góry około 1/3 ciasta i skruszyć.
Krem: Galaretkę zalać gorącą wodą i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Gdy galaretka zacznie tężeć, miksując dodać ją do ubitej śmietany. Masę wyłożyć na spód ciasta i posypać pokruszonym ciastem. Ciasto wstawić do lodówki na około 2-3 godziny, przed podaniem ozdobić granatem lub owocami leśnymi. Smacznego ! :)
Przepisy Desery
Desery
Rabarbarotka
Desery
Odświętne ciasto na niedzielę
Desery
Słodki bałagan z Eton
Desery
Puszysta rolada z truskawkami. Krem rozpływa się w ustach
Rabarbarotka
Rabarbarotka to połączenie szarlotki z ciastem rabarbarowym. W tej wersji prz...
Odsłon: 21
Odświętne ciasto na niedzielę
Odświętne ciasto na niedzielę jest długotrwałe w przygotowaniu, choć wcale ni...
Odsłon: 86