Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ładnie się prezentuje i jest pyszne :)
Smaczne i proste do przygotowania śledzie w pomidorach na wigilijno- świątecz...
Odsłon: 483
Zupa grzybowa z leśnych grzybów
Odsłon: 316
Smaczne i proste do przygotowania śledzie w pomidorach na wigilijno- świątecz...
Odsłon: 483
Zupa grzybowa z leśnych grzybów
Odsłon: 316
Składniki
Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywną,szklistą masę (można dodać szczyptę soli) dodając cukry.Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać łyżką do połączenia składników a następnie wsypać mak i delikatnie wymieszać. Wyłożyć ciasto na blaszkę (u mnie tortownica 24 cm) i piec w temp. 180 st ok 25-30 min (do "suchego patyczka") Biszkopt wystudzić,przekroić na dwa blaty,posmarować dżemem i złożyć lekko dociskając. Biszkopt żółty: Żółtka razem z dwoma całymi jajkami zmiksować na puszystą masę dodając cukry a następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec w temp.180 st ok 25-30 min(do "suchego patyczka") Biszkopt wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Każdą galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić na sztywno,podzielić ją na połowę i do jednej części dodać galaretkę żółtą,(zmiksować) a do drugiej czerwoną (zmiksować) Obie masy wstawić do lodówki by nabrały konsystencji budyniu. Do formy w której piekły się biszkopty włożyć jeden blat biszkoptu żółtego,na niego nałożyć masę z żółtą galaretką,na to przełożony dżemem biszkopt makowy,na niego wyłożyć masę z czerwoną galaretką a następnie drugi blat biszkoptu żółtego.Delikatnie docisnąć i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.Smacznego :)