Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne szybkie ciasto bez pieczenia, idealne na każdą okazję.
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 135
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 355
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 135
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 355
Składniki
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, następnie poukładaj pierwszą warstwę herbatników. Budynie ugotuj według przepisu na opakowaniu. Ugotowany budyń odstaw z palnika i do gorącego dodaj pokrojone w mniejsze kawałki masło. Wymieszaj do momentu uzyskania jednolitej masy. Uzyskaną masę od razu przełóż na ułożone wcześniej herbatniki. Ułóż druga warstwę herbatników. Odłóż do wystygnięcia. Następnie wyłóż karmel, posmaruj, ułóż kolejna warstwę herbatników.
Do bardzo mocno schłodzonej śmietanki kremówki 30 % dodaj cukier puder oraz serek mascarpone. Całość zacznij ubijać mikserem. Zacznij od małych obrotów, a po chwili zwiększ obroty do maksymalnych. Krem ubijaj tak do momentu, gdy zacznie robić się sztywny. Może to trwać do kilku minut. Gotowy krem wyłóż na trzecia warstwę herbatników. Wyrównaj powierzchnię kremu. Śmietana i serek muszą być bardzo dobrze schłodzone, można na 30 minut przed ubijaniem włożyć je do zamrażalnika. Na koniec posyp startą na drobnych oczkach czekoladą. Odłóż gotowe ciasto na 6 godzin do lodówki.