Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne danie które może wykonać każdy.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2405
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3382
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1448
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2171
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2405
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3382
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1448
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2171
Składniki
Blachę do pieczenia (34 x 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Układamy jedną warstwę herbatników. Rozpuszczamy dwa opakowania galaretki w 1,5 szklanki gorącej, gotowanej wody. Galaretkę odstawiamy do stężenia.
Myjemy 40 dag truskawek. Połowę z nich kroimy w ćwiartki, pozostałą cześć w połówki. Truskawki które pokroiliśmy w połówki układamy na herbatnikach.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy ser oraz tężejącą galaretkę. Całość mieszamy. Pod koniec dodajemy pokrojone w ćwiartki truskawki. Tak przygotowaną masę wykładamy na herbatniki. Przykrywamy drugą warstwą herbatników. Odstawiamy do schłodzenia.
Dwie galaretki rozpuszczamy w trzech szklankach gorącej, gotowanej wody. Pozostałe truskawki myjemy, kroimy na połówki i układamy dość ciasno na herbatnikach. Zalewamy tężejącą galaretką. Posypujemy wiórkami kokosowymi.