Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste ciasto ucierane z jabłkami. Wszystkie składniki do jego przygotowania powinniście bez problemu odnaleźć w swojej kuchni. Jest niezwykle proste i szybkie do zrobienia. Doskonale sprawdzi się na weekend i podczas wizyty niezapowiedzianych gości. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
naczynie żaroodporne
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 30716
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9672
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2163
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4160
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 874
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 30716
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9672
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2163
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4160
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 874
Składniki
Jabłka myjemy. Siedem z nich obieramy ze skórki, kroimy na ósemki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Jedno jabłko pozostawiamy do dekoracji - nie obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazdo nasienne i dzielimy na grubsze plasterki.
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo po łyżce cukru oraz opakowanie cukru waniliowego. Pod koniec ubijania dodajemy żółtka. Odstawiamy mikser na bok. Do masy jajecznej dodajemy olej. Całość mieszamy do połączenia składników.
Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Suche składniki stopniowo dodajemy do mokrych. Wszystko razem dokładnie mieszamy, tak aby nie pozostawić żadnych grudek.
Do ciasta dodajemy pokrojone w ósemki jabłka. Ciasto łączymy z owocami.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Do środka wlewamy ciasto. Na górze układamy równomiernie kawałki jabłek ze skórką.
Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 45 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto studzimy początkowo w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem.