Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasta ucierane są chyba najprostsze i najbardziej niezawodne w przygotowaniu ze wszystkich. Ich nazwa pochodzi od sposobu łączenia składników – poprzez ich ucieranie na jednolitą, gładką masę. Pierwotnie czynność tę wykonywano ręcznie – drewnianą pałką, w makutrze. Dlatego niegdyś pieczenie ucieranego ciasta, choć proste, wymagało pewnego nakładu czasu i wysiłku. Dziś mamy do dyspozycji cukier drobnoziarnisty i oczywiście mikser. Pyszne ciasto ucierane z jabłkami można zrobić (nie licząc czasu wypiekania) dosłownie w kilkanaście minut.
Pizza na makaronie to danie pyszne i co ważne szybsze do wykonania od tradycy...
Odsłon: 57
Znudziły Ci się tradycyjne faworki, zrób coś innego. Różyczki, które mogą być...
Odsłon: 43
Pieczona karkówka jest świetnym pomysłem na obiad na każdą okazję. Natomiast...
Odsłon: 760
Taki chleb upiecze każdy nawet bez umiejętności pieczenia. Szybki czas przygo...
Odsłon: 27
Smaczna, szybka, prosta w wykonaniu sałatka z uszkami tortellini. Nadaje się...
Odsłon: 207
Pizza na makaronie to danie pyszne i co ważne szybsze do wykonania od tradycy...
Odsłon: 57
Znudziły Ci się tradycyjne faworki, zrób coś innego. Różyczki, które mogą być...
Odsłon: 43
Pieczona karkówka jest świetnym pomysłem na obiad na każdą okazję. Natomiast...
Odsłon: 760
Taki chleb upiecze każdy nawet bez umiejętności pieczenia. Szybki czas przygo...
Odsłon: 27
Smaczna, szybka, prosta w wykonaniu sałatka z uszkami tortellini. Nadaje się...
Odsłon: 207
Składniki
Umyj jabłka, obierz i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój na półplasterki. Skrop sokiem z cytryny, oprósz cukrem trzcinowym (możesz zastąpić go białym cukrem) i cynamonem.
Na średnich obrotach miksera utrzyj na puszystą masę masło z białym cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Stopniowo, nie przerywając ucierania, dodaj jajka, obie mąki i proszek do pieczenia. Miksuj wszystkie składniki tylko tak długo, aż powstanie z nich jednolita masa.
Przygotuj tortownicę o średnicy około 22 cm. Natłuść ją i oprósz mąką. Przełóż ciasto do formy i wyrównaj jego powierzchnię. Powtykaj pionowo (lub pod lekkim kątem – tak, by zanurzyły się w cieście w całości) półplasterki jabłek. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 50 minut.
Przed podaniem ucierane ciasto z jabłkami posyp (z użyciem sitka o drobnych oczkach) cukrem pudrem (ciasto musi być całkowicie wystudzone!).
Przepisy Desery
Desery
Faworkowe różyczki
Desery
Jogurtowy deserek z sosem truskawkowym
Desery
Murzynek
Desery
Sernik czekoladowy z mascarpone
Faworkowe różyczki
Znudziły Ci się tradycyjne faworki, zrób coś innego. Różyczki, które mogą być...
Odsłon: 43
Jogurtowy deserek z sosem truskawkowym
Deserki które przygotowałam są bardzo smaczne i szybko znikają z talerza. Moż...
Odsłon: 98