Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Uśmiech Teściowej to pyszne połączenie maślanego, kruchego ciasta z kremowym nadzieniem, przypominającym sernik. Plasterki jabłek z odrobiną cynamonu wprowadzają aromatyczny akcent. Ciasto fantastycznie smakuje na ciepło, z gałką waniliowym lodów, ale też na zimno, uprzednio schłodzone w lodówce. Przygotowanie ciasta nie zajmie ci dużo czasu, a z pewnością wywoła uśmiech na twarzy wszystkich domowników, także teściowej.
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18176
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 532
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 999
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7563
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8889
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18176
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 532
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 999
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7563
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8889
Składniki
Zacznij od wykonania kruchego ciasta. Na stolnicę przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj cukry i przesiekane, zimne masło. Szybko zagnieć ciasto, podziel na dwie części, każdą zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
Po wyznaczonym czasie wyjmij pierwszą część ciasta, rozwałkuj na kształt foremki (ok. 20 × 25 cm) i włóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj spód ciasta widelcem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15-20 minut. Następnie wystudź.
Wyjmij wszystkie składniki twarogowego nadzienia z lodówki, aby uzyskały temperaturę pokojową. Oddziel białka od żółtek. Utrzyj żółtka z cukrami na jasną, puszystą masę, następnie dodaj twaróg, budyń i dobrze wymieszaj. Dostosuj ilość cukru do własnych preferencji oraz poziomu kwaśności sera. W drugiej misce ubij białka (ze szczyptą soli) na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą twarogową.
Umyj, obierz i pokrój jabłka w paski lub kostkę. Polej je sokiem z cytryny i posyp cynamonem, a następnie ostrożnie wymieszaj.
Wyłóż połowę masy twarogowej na podpieczone ciasto, wyłóż jabłka i przykryj resztą serowej masy. Wierzch placka przykryj rozwałkowanym, kruchym ciastem. Ciasto możesz pociąć w paski i ułożyć ozdobny wzór. Wstaw blaszkę do piekarnika na 50-60 minut i piecz na środkowej półce w temperaturze 180°C. Po upieczeniu wystudź przy uchylonych drzwiczkach i wyjmij z formy, gdy ciasto będzie zupełnie zimne. Następnie posyp cukrem pudrem i podawaj.