Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto widelcem mieszane z owocami i kruszonką

Ciasto widelcem mieszane z owocami i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 962 Ocena: 6673

Dodano:

Odsłon: 3474

Dziś jest Dzień Dziecka z tej właśnie okazji upiekłam dla moich nastolatków zwykłe proste i bardzo szybkie w wykonaniu ciasto widelcem mieszane, nie potrzebny jest wtedy mikser a tak na poważnie czy nasze babcie miały kiedyś miksery ?

Składniki

  • 3 jajka rozmiar M,
  • 0,5 szklanki oleju (szklanka poj. 210 ml),
  • 1 szklanka kefiru,
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru ze skórką cytrynową
  • dodatkowo :
  • 2 banany 370 g,
  • 1 jabłko 150 g,
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • kruszonka :
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka miękkiego masła
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto widelcem mieszane z owocami i kruszonką

Przygotowanie

  1. Do miski wbić całe jajka, wsypać cukier, mąkę oraz resztę podanych składników i wymieszać ciasto widelcem nie za długo tylko do czasu połączenia się wszystkich składników ze sobą. Jak już ciasto mamy wymieszane przelać je do blaszki 32 na 22 ale polecam mniejszą wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą

  2. Gdy ciasto mamy już przełożone do blaszki i wygładzoną górę ciasta wtedy przygotować owoce mogą być według państwa upodobania ja dałam banany jabłko oraz żurawinę suszoną którą namoczyłam w ukropie następnie przelałam na sitko i za pomocą ręcznika kuchennego ją osuszyłam

  3. Na przygotowane ciasto ułożyć dowolnie owoce a następnie przygotować kruszonkę do salaterki wsypać mąkę, cukier oraz dodać miękkie masło całość wymieszać za pomocą widelca na sypką kruszonkę. Przygotowaną kruszonkę wysypać na wierzch ciasta z owocami

  4. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 65 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia i tak zwanego suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia

  5. Ciasto idealnie nadaje się nie tylko na Dzień Dziecka ale również na spotkanie z przyjaciółmi lub jako dodatek do kawy, zimnego mleka lub gorącego kakao. Jeżeli chcecie na większą ilość gości wystarczy podwoić składniki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń