Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z agrestem i kruszonką

Ciasto z agrestem i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2472

Dodano:

Odsłon: 2289

Mój numer jeden wśród zwykłych ciast z owocami. Proste i szybkie w przygotowaniu, zawsze się udaje, a co najważniejsze, jest pyszne. Tym razem zrobiłam z agrestem, a raczej porzeczkoagrestem. Mąż przyniósł świeżo zerwany i od razu pomyślałam o tym cieście.

Składniki

  • 1/2 kostki margaryny
  • 2/3 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • agrest
  • Kruszonka:
  • 50 g. masła
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski)
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto z agrestem i kruszonką

Przygotowanie

  1. Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać jajka, zmiksować.
    Następnie wsypać mąkę i proszek do pieczenia.
    Ponownie zmiksować do połączenia składników.
    Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem
    do pieczenia.(Wyłożyłam papierem spód tortownicy, boki wysmarowałam masłem)

  2. Na wierzch wyłożyć umyty agrest. Lekko docisnąć.
    Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 30 minut.

    W czasie kiedy ciasto się piecze, przygotować kruszonkę.
    Masło mąkę i cukier przełożyć do naczynia. Rozcierać palcami żeby powstała kruszonka.

  3. Kiedy minie 30 minut, wyciągnąć ciasto z piekarnika (nie wyłączać go)
    i posypać kruszonką.
    Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 15-20 minut.
    Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem, jeśli lubicie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń