Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z borówkami i polewą z białej czekolady

Przepis dnia 2017-08-04
Ciasto z borówkami i polewą z białej czekolady

Autor:

Przepisów i artykułów: 72 Ocena: 1588

Dodano:

Odsłon: 9024

Uwielbiam ciasta z sezonowymi owocami, a to jest wprost idealnym połączeniem puszystego ciasta, soczystych borówek i słodkiej, delikatnej, białej czekolady.

Składniki

  • Składniki (forma 21 cm x 27 cm):
  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki (220 g) mąki pszennej
  • 1 kostka (200 g) masła
  • 3 jajka
  • 0,75 szklanki (150 g) cukru
  • 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
  • 2 łyżki (40 g) mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki (6g) proszku do pieczenia
  • Polewa:
  • 0,5 tabliczki (50 g) białej czekolady
  • 2 łyżki śmietanki kremówki 30%
  • Dodatkowo:
  • 0,75 szklanki borówek
  • 0,5 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto z borówkami i polewą z białej czekolady

Przygotowanie

  1. 1) Borówki umyć, delikatnie osuszyć i obtoczyć w mące psznnej wymieszanej z ziemniaczaną co zapobiegnie opadaniu owoców na dno ciasta.

    2) Masło utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę.

    3) Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.

    4) Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

    5) Ciasto równomiernie posypać borówkami.

    6) Piec 35-40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

    7) Przygotować polewę: w garnuszku rozpuścić czekoladę ze śmietanką.

    8) Gotowe, wystudzone ciasto udekorować polewą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń