Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś zapraszam na coś słodkiego. Przepis ze starego zeszytu. Jeśli lubicie budyń, to myślę że ciasto Wam posmakuje.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 223
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 800
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 934
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 140
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2830
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 223
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 800
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 934
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 140
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2830
Składniki
Mąkę cukier i proszek do pieczenia wysypać na stolnicę i wymieszać. Dodać masło i wysiekać. Zrobić kopczyk, wbić żółtka i dodać śmietanę. Zagnieść na gładkie ciasto. Składniki na ciasto można przełożyć do miski i zagnieść mikserem z hakami, lub robotem. Następnie przełożyć na stolnicę i uformować kulę. Podzielić ją na dwie części, większą i mniejszą. Mniejszy kawałek ciasta zawinąć w folię spożywczą i schłodzić 30-40 minut w zamrażalniku.
Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepiej wałkować ciasto od razu na papierze i razem z papierem przełożyć na blaszkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec 15 minut.
W tym czasie przygotować jabłka. Obrać ze skórki i wydrążyć środki. Pokroić w kostkę. Ugotować budyń. Szklankę mleka wlać do naczynia, dodać budynie w proszku i dobrze wymieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego mleka wlać budyń ze szklanki. Gotować na małym ogniu do zgęstnienia, cały czas mieszając. Na wystudzone ciasto wyłożyć jabłka, na jabłka, ciepły budyń.
Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki, na tarce o dużych oczkach. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, około 40 minut.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.