Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś zapraszam na coś słodkiego. Przepis ze starego zeszytu. Jeśli lubicie budyń, to myślę że ciasto Wam posmakuje.
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 403
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 11233
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 65
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 403
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 11233
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 65
Składniki
Mąkę cukier i proszek do pieczenia wysypać na stolnicę i wymieszać. Dodać masło i wysiekać. Zrobić kopczyk, wbić żółtka i dodać śmietanę. Zagnieść na gładkie ciasto. Składniki na ciasto można przełożyć do miski i zagnieść mikserem z hakami, lub robotem. Następnie przełożyć na stolnicę i uformować kulę. Podzielić ją na dwie części, większą i mniejszą. Mniejszy kawałek ciasta zawinąć w folię spożywczą i schłodzić 30-40 minut w zamrażalniku.
Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepiej wałkować ciasto od razu na papierze i razem z papierem przełożyć na blaszkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec 15 minut.
W tym czasie przygotować jabłka. Obrać ze skórki i wydrążyć środki. Pokroić w kostkę. Ugotować budyń. Szklankę mleka wlać do naczynia, dodać budynie w proszku i dobrze wymieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego mleka wlać budyń ze szklanki. Gotować na małym ogniu do zgęstnienia, cały czas mieszając. Na wystudzone ciasto wyłożyć jabłka, na jabłka, ciepły budyń.
Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki, na tarce o dużych oczkach. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, około 40 minut.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.