Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś zapraszam na coś słodkiego. Przepis ze starego zeszytu. Jeśli lubicie budyń, to myślę że ciasto Wam posmakuje.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1486
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1680
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 62
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1486
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1680
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 62
Składniki
Mąkę cukier i proszek do pieczenia wysypać na stolnicę i wymieszać. Dodać masło i wysiekać. Zrobić kopczyk, wbić żółtka i dodać śmietanę. Zagnieść na gładkie ciasto. Składniki na ciasto można przełożyć do miski i zagnieść mikserem z hakami, lub robotem. Następnie przełożyć na stolnicę i uformować kulę. Podzielić ją na dwie części, większą i mniejszą. Mniejszy kawałek ciasta zawinąć w folię spożywczą i schłodzić 30-40 minut w zamrażalniku.
Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepiej wałkować ciasto od razu na papierze i razem z papierem przełożyć na blaszkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec 15 minut.
W tym czasie przygotować jabłka. Obrać ze skórki i wydrążyć środki. Pokroić w kostkę. Ugotować budyń. Szklankę mleka wlać do naczynia, dodać budynie w proszku i dobrze wymieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego mleka wlać budyń ze szklanki. Gotować na małym ogniu do zgęstnienia, cały czas mieszając. Na wystudzone ciasto wyłożyć jabłka, na jabłka, ciepły budyń.
Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki, na tarce o dużych oczkach. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, około 40 minut.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.