Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z budyniem i kajmakiem

Ciasto z budyniem i kajmakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 1194

Dodano:

Odsłon: 202

Tanie i proste do przygotowania ciasto na każdą okazję.

Składniki

  • Mąka pszenna 2,5 szklanki + 1 szklanka na posypkę
  • Jajka 2 szt.
  • Cukier 1/3 szklanki + 1/3 szklanki do budyniu + 1/2 szklanki na posypkę
  • Jogurt typu greckiego 1 łyżka
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Margaryna do pieczenia 100 g + 100 g na posypkę
  • Kakao naturalne 2 łyżeczki
  • Mleko 1 litr
  • Budyń waniliowy 2,5 opakowania po 16 g każde
  • Masa kajmakowa 400 g
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto z budyniem i kajmakiem

Przygotowanie

  1. Z litra mleka odlać około 2/3 szklanki i rozprowadzić w nim budyń.

  2. Pozostałą część mleka podgrzać, rozpuścić w nim 1/3 szklanki cukru i zagotować.

  3. Do gotującego się mleka wlać mleko z budyniem, natychmiast dokładnie rozmieszać, doprowadzić do wrzenia i zdjąć ze źródła ciepła.

  4. Z 2,5 szklanki mąki, 100 g margaryny, 2 jajek, 1/3 szklanki cukru, łyżki jogurtu greckiego, 2 łyżeczek proszku do pieczenia zagnieść ciasto.

  5. Przygotowanym ciastem równomiernie wyłożyć dno natłuszczonej i oprószonej mąką blachy o wymiarach około 20x30 cm.

  6. Piec około 15 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

  7. Gorący budyń wlać na podpieczony spód ciasta i całość wstawić do piekarnika na czas przygotowywania posypki, czyli na kilka minut.

  8. Z 1 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 100 g margaryny i 2 łyżeczek kakao zagnieść ciasto na posypkę. Powinno być łatwe do pokruszenia.

  9. Blachę z ciastem wyjąć z piekarnika i pokruszyć na wierzch przygotowaną w poprzednim etapie posypkę.

  10. Ciasto wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez około 40 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

  11. Na upieczonym, gorącym cieście rozprowadzić masę kajmakową i odstawić do wystudzenia, aby budyń stężał.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń